Începe campania de vaccinare antipneumococică

0

Campania de vaccinare antipneumococică pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic conjugat cu 13 valențe.

Noul vaccin va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania.

Vaccinul se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

Ministerul Sănătății a informat, luna trecută, că a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele, campania de vaccinare antipneumococică fiind programată să înceapă în luna septembrie.

Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre UE, iar pneumonia — o boală care poate fi prevenită prin vaccinare — constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

„Bolile pneumococice sunt infecții cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui. Această bacterie face parte din flora microbiană normală. Pneumococul este unul din principalii agenți patogeni infecțioși regăsiți la vârsta copilăriei (mai ales în primii 5 ani de viață), transmisibil de la om la om. Se transmite pe cale aeriană, direct — prin vorbit, căscat, strănut, râs, tuse, contact cu un purtător asimptomatic—, sau indirect, prin praf contaminat. Studiile epidemiologice au demonstrat că aproximativ jumătate dintre copii sunt purtători la nivel nazo-faringian de pneumococ, procentul ajungând, în anumite zone geografice, chiar la 80% la copiii care frecventează colectivitățile (grădinițe, creșe șamd). Prezența pneumococului în nazo-faringe reprezintă un risc semnificativ pentru gazdă, dar și pentru cei din jur, deopotrivă copii și adulți”, explica, recent, prof. dr. Doina Anca Plesca, vicepreședinte la Societatea Română de Pediatrie.

Ea sublinia că infecțiile produse de Streptococcus pneumoniae nu produc imunitate împotriva unor viitoare infecții pneumococice. Astfel, un copil poate să prezinte mai multe boli provocate de pneumococ de-a lungul anilor — otită medie acută, sinuzită, pneumonie, bacteriemie, septicemie, etc.

Dr. Plesca a subliniat rolul cheie al vaccinării în lupta împotriva rezistenței la antibiotice. „Odată cu introducerea vaccinării antipneumococice s-a redus semnificativ incidența infecțiilor aparatului respirator produse de pneumococ, permițând o utilizare mai redusă a antibioticelor și prevenirea dezvoltării mecanismelor de apariție a rezistenței. Introducerea vaccinării antipneumococice în programele naționale de vaccinare în anumite țări europene a condus la reducerea semnificativă a utilizării antibioticelor. Astfel, introducerea vaccinării antipneumococice în programul național de imunizare din Franța a condus la reducerea cu 50% a consumului de antibiotice în rândul copiilor”, a detaliat medicul care susține vaccinarea antipneumococică și atrage atenția asupra ratei crescute a mortalității infantile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.