Artişti de marcă şi UNITER o susţin pe Dorina Lazăr
Artişti de marcă şi UNITER cer explicaţii Primăriei Capitalei pentru demiterea Dorinei Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon. Ei vor repunerea actriţei în funcţie. Primăria, în schimb, aminteşte că Dorina Lazăr a fost demisă după ce Corpul de Control a găsit nereguli în administrarea bugetului. Teatrul va fi condus interimar de actorul Cristian Şofron.
Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ sunt doar câţiva dintre actorii şi regizorii celebri care protestează faţă de demiterea actriţei Dorina Lazăr din fruntea Teatrului Odeon.
Marcel Iureş: „Este ineleganță, aș zice chiar mârlănie. Pretind scuze! Publice! Și de la Direcția teatrelor, și de la doamna Firea”.
Preşedintele UNITER atrage atenţia că în ultimii ani mai mulţi miniştri ai Culturii, de diverse coloraturi politice sau chiar tehnocraţi, au demis sau au încercat să destituie directori de teatre şi muzee pe nedrept.
Dorina Lazăr a primit decizia de destituire prin curier, în 30 august, la doar câteva zile după ce primise o primă decizie de reconfirmare pe postul de director, în urma evaluării la care a primit nota 9,23.
Reconfirmarea pe post poartă semnătura Gabrielei Firea, iar demiterea cea a viceprimarului Aurelian Bădulescu.
Actriţa se consideră victima unui abuz al Primăriei. Crede că este urmarea discuţiilor din primăvara acestui an, când reprezentanţii Capitalei i-au cerut să taie din bugetul teatrului şi mai apoi să cedeze spaţiile Odeonului de la fostul Teatrul Giuleşti Operei Comice pentru Copii.
A urmat o anchetă a Corpului de Control al Primăriei. Apoi a fost chemată la o discuţie.
Biroul de presă al Primăriei a emis un comunicat din care reiese că Dorina Lazăr a fost demisă ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale.
„Măsura a fost luată în baza raportului Corpului de Control al Primarului General, care a vizat, prin altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare şi respectarea legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor comerciale”.