Merkel nu vrea Turcia membru al UE

0

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică seară, în cadrul singurei dezbateri televizate care are loc între politiciana conservatoare și principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz înaintea alegerilor din 24 septembrie, că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene, informează dpa, AFP și Reuters.

„Este clar că Turcia nu trebuie să devină stat membru al Uniunii Europene”, a declarat ea, adăugând că întrebarea este cine „va închide ușa” primul, Turcia sau UE. Merkel a adăugat că dorește „să discute cu colegii” din Uniunea Europeană, „pentru a vedea dacă putem ajunge la o poziție comună pe acest subiect și dacă putem pune capăt negocierilor de aderare”.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar de luni de zile se află într-un punct mort din cauza evoluției politice din Ankara, acuzată de derivă autoritară de detractorii președintelui Recep Tayyip Erdogan.

O stopare a negocierilor presupune o decizie unanimă a UE.

La rândul său, Schulz a declarat că, dacă va deveni cancelar, la sfârșitul lunii septembrie va anula negocierile de aderare la UE ale Turciei. „Când devin cancelar, voi anula negocierile de aderare la UE cu Turcia”, a spus el, citat de dpa.

„Niciun cetățean german nu mai poate călători în siguranță în Turcia”, a spus el, referindu-se la arestarea a 12 cetățeni germani în ultimele luni, acuzați de implicare în puciul eșuat din 2016. „Indiferent cine va fi viitorul cancelar, pentru a proteja Republica Federală Germania, acesta are sarcina să spună Turciei: toate liniile roșii au fost acum trecute și prin urmare această țară nu mai poate deveni membră a UE”, a insistat Schulz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.