Senatul UNITER, scrisoare deschisă către Firea

0

Senatul UNITER solicită, într-o scrisoare deschisă transmisă primarului general al Capitalei Gabriela Firea, repunerea Dorinei Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon, invocând meritele artistice și manageriale ale actriței, care slujește Teatrul Giulești-Odeon încă din 1969.

Potrivit documentului, transmis marți Agerpres, „activitatea managerială a doamnei Dorina Lazăr s-a reflectat, an de an, în calitatea repertoriului și a performanțelor artistice ale colectivului teatral, în interesul și aprecierile criticii de specialitate, dar, mai ales, ale numerosului public ce a frecventat și frecventează Teatrul Odeon, precum și în evaluările, anuale, ale rezultatelor sale manageriale”.

„Astfel, notele finale ale evaluărilor anuale, desfășurate potrivit prevederilor legale, pentru perioada mandatului managerial 2012 — 2015 au fost: 9,93 pentru 2012; 9,94 pentru 2013 și 9,77 pentru 2014. Este la fel de important și ilustrativ faptul că, la încheierea mandatului managerial pentru perioada 2012 — 2015, proiectul managerial prezentat de doamna Dorina Lazăr, în perspectiva unui nou mandat, 2016 — 2019, a fost evaluat de către Comisia de specialiști și reprezentanți ai autorității — instituită, în acest scop, potrivit legii — cu nota finală 9,83. În urma acestui concurs, între autoritate și doamna Dorina Lazăr a fost încheiat Contractul de management nr. 41 din 18 decembrie 2015. Și pentru anul 2016, comisia de evaluare anuală a managementului Teatrului Odeon — constituită conform dispoziției dumneavoastră nr. 333/22.03.2017 — a apreciat cu nota 9,23 activitatea desfășurată de doamna Dorina Lazăr în calitate de director, recomandându-vă ‘continuarea managementului în baza contractului de management încheiat'”, precizează UNITER.

În scrisoarea deschisă se precizează că, „urmând firescul desfășurării, în bune condiții, a activității de director — inclusiv în relația cu autoritatea — la data de 3 iulie a.c. a fost încheiat Actul adițional nr. 3 la Contractul de management nr. 41 din 18 decembrie 2015 al doamnei Dorina Lazăr, act adițional prin care primarul general ar fi aprobat programul repertorial al teatrului pentru stagiunea 2017 — 2018”.

Totodată, UNITER evidențiază și „anvergura meritelor artistice și manageriale ale doamnei Dorina Lazăr — Premiul UNITER pentru întreaga activitate în anul 2008, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, decorație obținută în anul 2000, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța din 2012, precum și Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, Secțiunea Artele Spectacolului în anul 2009”.

„Toate aceste fapte și argumente — artistice, manageriale, instituționale și legale — sunt temeiul pentru care Senatul UNITER, în unanimitate, vă solicită, stimată doamnă primar general, să anulați Dispoziția nr. 1181 din 24 august 2017, prin care ați decis încetarea Contractului de management nr. 41 din 18 decembrie 2015 și să repuneți pe doamna Dorina Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon”, se mai arată în scrisoare, semnată de președintele UNITER, Ion Caramitru, și de membrii Senatului Uniunii Teatrale din România.

Primăria Municipiului București a anunțat miercurea trecută că începând din 30 august 2017 „doamnei Teodora Lazăr îi încetează contractul de management la Teatrul Odeon ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale”. „Măsura a fost luată în baza raportului Corpului de control al primarului general, care a vizat, printre altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare și respectarea legalității privind încheierea și derularea contractelor comerciale”, preciza PMB.

Conducerea interimară a Teatrului Odeon este asigurată de Cristian Șofron, până la organizarea concursului de proiecte de management.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.