Băsescu și Boc, acuzați de fraudarea alegerilor din 2009

Share:

Instituţia prezidenţală condusă de Traian Băsescu şi Guvernul condus de Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 în avantajul candidatului Traian Băsescu, se arată în raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

„Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege”, se arată în concluziile raportului Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

De asemenea, membrii comisiei au concluzionat că „amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor”.

În document se mai precizează că raportul va fi trimis către instituţiile competente „pentru ca acestea să acţioneze potrivit competenţelor legale”.

„Numai Parchetul General de la pe lângă ICCJ, poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu”, se arată în raport. 

În cazul fostului premier Emil Boc decizia îi aparţile preşedintelui Klaus Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.