Cum poți face antreprenoriat în sectorul agricol prin creditul de tip EaSI
Agricultura este, în România, un sector care încă demonstrează un potențial insuficient exploatat. În ciuda oportunităților pe care acest domeniu le oferă implicit, o serie de antreprenori evită să facă investiții durabile în afaceri agricole.
Principalele îngrijorări ale acestora sunt generate de costurile pe care le implică demararea unei investiții în domeniu: valoarea creditelor, fără de care un business nu se poate dezvolta, condițiile dificile de rambursare și garanțiile solicitate de bănci.
Și, la o primă vedere, aceste îngrijorări par a fi perfect justificate.
Din fericire, dincolo de această percepție, accesibilitatea creditelor este mai simplă și mai la îndemâna antreprenorilor decât s-ar fi așteptat. Cel mai bun exemplu este creditul de tip EaSI de la Patria Bank conceput pentru microîntreprinderi – o facilitate de creditare pentru investiții cu costuri reduse față de un credit standard și care nu implică garanții.
Avantajele accesării unui astfel de credit se referă în special la:
- Garanția este GRATUITĂ și acoperă 80% din valoarea creditului. Pentru diferența de 20% Patria Bank nu îți solicită garanții suplimentare;
- Nu se solicită avans;
- obținerea facilă a sumelor de până la 110.000 lei sau 25.000 de euro;
- posibilitatea de a obține suma necesară fără avans;
- implicarea unor costuri reduse în raport cu sistemul clasic de creditare.
Astfel, antreprenorii care dețin o afacere cu activitate de minim 12 luni pot obține facil credite agricole pentru dezvoltarea fermei beneficiind de suportul băncii pe parcursul procesului de acordare a acestuia:
-consultanții bancari evaluează afacerea și analizează oportunitățile de creditare împreună cu antreprenorul;
-sunt acceptate inclusiv finanțări în cadrul proiectelor cu fonduri europene (pentru valorile ce depășesc 25.000 de euro se acordă credite diferite);
-valoarea creditului EaSI este dimensionată la nivelul afacerii;
-banca se poate implica inclusiv în găsirea destinației potrivite proiectului inițiat de antreprenor: capital de lucru, investiții sau mixt;
-planificarea rambursării se poate face în funcție de sezonalitatea afacerii;
-calcularea cumulată a mai multor venituri pentru stabilirea unei limite de credit avantajoase.
Pentru obținerea unui credit EaSI fără garanții antreprenorul trebuie să pregătească următoarele acte: documente înființare firmă, documente financiare ale firmei, alte documente care pot fi solicitate de consultanți (exemplu: autorizații, contracte etc.).