Trei rețete delicioase și sănătoase cu șprot

Carnea de pește este o sursă excelentă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). În plus, acest aliment previne osteoporoza, anemia, precum și cancerul. E bine de știut și faptul că accelerează metabolismul. Totodată, peștele poate avea efecte pozitive asupra depresiei şi tulburării bipolare. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care acest tip de carne nu ar trebui să lipsească din alimentația ta. De aceea astăzi îți recomandăm câteva rețete, foarte ușor de preparat, delicioase și sănătoase cu șprot:

Salată cu șprot, varianta ideală pentru prima masă a zilei

Dimineața nu ai prea mult timp la dispoziție, însă specialiștii în nutriție îți recomandă să nu sari peste prima masă a zilei, aceasta fiind mai importantă. Așa că, dacă vrei să ai parte de un mic-dejun sănătos, sățios și rapid de preparat, alege să pregătești salată cu șprot afumat.

Iată de ce ai nevoie pentru aceast preparat: 250g de Eva şprot afumat în ulei vegetal, 2 cepe roşii, 2 ouă, 100g măsline, 2 linguri de ulei, o lămâie, sare şi piper după gust. Pregătirea acestei rețete este foarte simplă. Pentru început, e nevoie să mărunţeşti şprotul din conservă şi să-i găseşti menirea într-un castron adânc în care vei adăuga ceapa tăiată rondele, măslinele şi ouăle fierte tăiate cubuleţe. Pentru a lega toate aceste ingrediente, se adaugă ulei, lămâie, sare şi piper, cât să se amestece toate miresmele. Este excelentă cu pâine neagră cu seminţe.

Tocăniță cu șprot la prânz

Șprotul este o variantă excelentă și pentru masa de prânz. Poate că nu ştiai, dar din şprot se poate face o tocăniţă de te lingi pe degete. Pentru aceasta, vei toca mărunt 2 cepe, un morcov rondele, vei decoji şi pisa 2 roşii. Încinge uleiul într-o cratiţă mai promiţătoare, după care rumeneşte ceapa până prinde culoarea soarelui, moment în care e timpul să adaugi morcovul, 5 ceşti de apă şi una de vin alb. Se fierb bine legumele şi se mai completează cu apă dacă este nevoie, după care se adaugă o jumătate de kilogram de şprot, sosul de roşii şi o linguriţă de sos de chilli. Se mai fierbe puţin, până când peştele e numai bun şi fraged, se adaugă sarea şi piperul şi tocăniţa e gata. O poţi servi caldă, garnisită cu pătrunjel proaspăt şi voie bună.

Cartofi cu șprot și smântână la cuptor pentru cină

Dacă  vrei să mănânci acest tip de pește la cină, optează  pentru cartofi cu şprot şi smântână la cuptor. Ingredientele care vor face ca reţeta aceasta să nu dea greş sunt 1.2 kg cartofi, 500g ceapă, 400g Eva şprot afumat în ulei vegetal, 600ml smântână, 4 linguri unt, 5 linguri pesmet, sare şi piper. După ce toate ingredientele au fost pregătite, se curăţă cartofii şi se taie felii sau se dau pe o răzătoare cu ochiuri mari. Ceapa va trece şi ea prin acelaşi tratament de curăţare şi feliere foarte fină, după care va fi prăjită în unt, fără a-şi schimba culoarea. Totul se prepară într-un vas termorezistent pe care va trebui să îl ungi cu unt, să aşezi în el un prim strat de cartofi peste care se toarnă apoi jumătate din cantitatea de ceapă şi de şprot. Se condimentează, după care se repetă aceiaşi paşi, finalizând cu un ultim înveliş de cartofi. Totul va fi îmbrăcat în smântână şi, mai apoi, în pesmet, iar din loc în loc vei fi nevoit să înfigi cubuleţe de unt pentru ca totul să se topească şi contopească într-o nebunie de arome. Nu mai ai de aşteptat decât 50 minute care pot fi o tortură în faţa preparatului care se va rumeni la cuptor, dar o tortură care va exalta orice nas care va trece prin apropiere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.