Cutremur devastator în sudul Mexicului

0

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din capitala acestui stat, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS).

Seismul s-a produs la ora 07.49 (ora României) şi este cel mai puternic produs în această ţară în ultimii 32 de ani. Potrivit USGS, acest cutremur a fost resimţit în opt ţări, Ecuador, Nicaragua, Panama, Guatemala, Honduras, Mexico, El Salvador şi Costa Rica.

Precedentul cel mai puternic seism, cel din 19 septembrie 1985, a avut o magnitudine de 8,1 şi a provocat aproximativ 9.000 de morţi.

Epicentrul seismului de vineri s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan (statul Chiapas), aflat în apropierea graniţei cu Guatemala, la o adâncime de 33 de kilometri. Este posibilă producerea unui tsunami, a anunțat Pacific Tsunami Warning Centre.

Potrivit liderului mexican, 20 de oameni au murit în statul Oaxaca, dintre care 17 într-un singur oraş, Juchitan. Alţi patru oameni şi-au pierdut viaţa în Chiapas, iar doi copii au murit în Tabasco. Unul dintre ei a murit când s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unui sistem de asistenţă la respiraţie.

O persoană a murit şi în Guadalupe.

El a adăugat că până la 50 de milioane de mexicani au simţit seismul cu magnitudinea 8,2 şi că este posibil ca bilanţul victimelor să crească.

Pagube importante au fost înregistrate în statele Oaxaca şi Chiapas.

Peste 10 replici, cu magnitudine cuprinsă între 4,3 şi 5,7, s-au înregistrat în apropiere de coasta mexicană. Seismologii au avertizat că acestea ar putea continua.

Rafinăria Salina Cruz, de pe coasta de sud, şi-a suspendat temporar operaţiunile. Autorităţile din 11 state mexicane au închis şcolile.

 

 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.