Lungul drum de la vorbe la fapte…

0

L-am lăudat, în dese rânduri, pe premierul Tudose. Chiar și în ciuda stilului său bolovănos de a vorbi, de a explica, de a se impune. Am crezut că vom asista la o guvernare performantă, care va încerca o detașare, fie cât de mică, de influența uriașă a liderului Dragnea. Realitatea celor două luni și jumătate de guvernare este, însă, tristă. Pentru că Tudose mi-a arătat, și nu numai mie, că nu vrea, nu poate, nici nu mai contează, să rupă, cum se spune, în două, pisica guvernării.

Modul în care l-a avertizat, în ședințele de guvern, în fața mass-media, pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu a reprezentat, din păcate, decât un exercițiu de imagine pentru premierul Tudose. Incompetența crasă a managementului TAROM, cu un CA politizat excesiv, care a adus, inevitabil, pierderi companiei, este lăsat, pe mai departe, la conducerea unei companii care pierde teren pe o piață tot mai acerbă. “Garanțiile” ministrului Transporturilor în privința unui management eficient la TAROM reprezintă, cel mult, o glumă bună. Mai ales că și Răzvan Cuc știe foarte bine că susținătorii săi din PSD sunt redutabili iar liderul Dragnea nu vrea să intre într-un conflict direct cu președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, susținătorul frenetic al ministrului Cuc. Mai ales că debandada cu exproprierile continuă la cote alarmante! Ce face premierul Tudose? Avertizează, electoral bineînțeles, fără a tăia, cum se spune, răul de la rădăcină. Lucrurile sunt clare în această privință. Și anume, oricât de incompetent ar fi, oricâte gafe ar face ministrul Cuc, acesta este intangibil în fața unei remanieri. Iar Tudose va continua să vorbească, să critice, însă, nimic mai mult!

Să ne aducem aminte cum ministrul Educației, Liviu Pop, fusese, la rândul său, ironizat de același premier veșnic nemulțumit. În cazul în care, ni se spunea, școala va începe și în acest an în același scandal al lipsei unor manuale școlare, vom asista la o demitere rapidă a ministrului Pop.

Școala începe peste câteva zile. Multe manuale școlare sunt blocate în interminabile licitații și contestații. Elevii de clasa a V-a vor fi obligați, ca și profesorii, de altfel, să învețe/predea după niște compendii rupte de orice realitate, doar pentru că așa a vrut ministrul Liviu Pop. Un ministru numit pe criterii eminamente politice. Să aducem în discuție și seria de gafe a actualei conduceri a Ministerului Educației și de scandalul uriaș generat de demiterile abuzive, urmate de repunerile în funcție, a 13 inspectori generali școlari din județe. Va fi demis acesta de nemulțumitul și severul Mihai Tudose? Să fim serioși! Subiectul este închis definitiv, cât timp premierul știe că nu el este cel care poate demite un ministru. Și șeful său de partid!

Să discutăm și despre fostul președinte ANAF, Bogdan Stan. Cu încasări modeste, cu mult sub previziunile anunțate de pesediști, Bogdan Stan a fost demis de noul, pe atunci, premier. Cât curaj! Câtă intransigență! Și-au spus unii! Ce a urmat? Imediat, același Bogdan Stan, incapabil să conducă ANAF, a fost numit de același Tudose, vicepreședinte ANAF! Nici ministrul Sănătății, nici cel al Mediului, iar lista poate continua nu au scăpat de muștruluială inutilă a premierului Tudose!

Mai puțin, însă, vicepremierul Shhaideh și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre care premierul nu a scos niciun cuvânt! Și asta în contextul scandalului privind pensiile și pensionările din MAI! Are vreo legătură acest lucru cu faptul că aceste două doamne ministru sunt susținute/protejate de Liviu Dragnea! Ce spuneți domnule premier Tudose?

Și iată cum premierul Tudose respectă, asemeni președintelui PSD, la virgulă, programul de guvernare cu care au fost câștigate alegerile! Nu-i așa? De altfel, nici nu contează, și nici nu a contat, performanța actului guvernării, ci doar obediența față de liderul suprem, cel care conduce cu mână forte un partid care nu mai are nimic în comun cu cei pe care susține că îi reprezintă!

Premierul Tudose va merge mai departe. Cu același stil de a guverna! Va mima responsabilitatea, dar singura sa responsabilitate/teamă este că ar putea urma traseul politic al lui Grindeanu. Cel care, rușinos, cerșește un post/funcție/demnitate chiar de la cel pe care îl înjura vârtos până mai ieri!

Cât timp Mihai Tudose nu va conștientiza că nu poate să aibă soarta politică a lui Grindeanu, pentru că este cateoric exclusă o debarcare a sa printr-o nouă moțiune de cenzură, nu se va mișca nimic în direcția dorită de fiecare dintre noi! Pentru că, până la urnă, Tudose rămâne doar un premier după chipul și asemănarea PSD! Și atunci despre ce mai vorbim?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.