Qatarul vrea să negocize cu adversarii săi

0

Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a discutat telefonic cu prințul moștenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru a-și exprima „dorința de a se așeza la masa dialogului” și a rezolva criza care durează de trei luni între Doha și patru țări arabe, a informat sâmbătă agenția oficială saudită SPA, citată de AFP.

Prințul moștenitor saudit „a salutat dorința emirului Qatarului”, a adăugat agenția, precizând că „anunțul modalităților acestui dialog va fi făcut după acordul” între Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, cele patru țări care au întrerupt la începutul lui iunie relațiile diplomatice Qatarul.

Această evoluție a crizei din Golful Persic a intervenit la o zi după propunerea președintelui american, Donald Trump, de a juca rolul de mediator între cele cinci țări.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha.

Cele patru țări reproșează Qatarului că sprijină grupări extremiste și s-a apropiat prea mult de Teheran, marele rival al Riadului, liderul monarhiilor arabe de la Golf.

De asemenea, au impus micului emirat bogat în zăcăminte de gaze naturale sancțiuni fără precedent, în special blocada căilor de acces maritime, aeriene și terestre.

Qatarul a negat că susține grupări extremiste și a acuzat aceste țări că îi încalcă suveranitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.