Schulz o critică dur pe Merkel

Share:

Candidatul social-democrat la cancelaria Germaniei, Martin Schulz, confruntat cu serioase dificultăți în sondaje, și-a înmulțit atacurile împotriva adversarei sale, Angela Merkel, cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative.

Fostul președinte al Parlamentului European consideră că părerile afișate de Angela Merkel sunt în realitate doar niște „manevre tactice” și că partidul ei este „fără program, fără proiect, fără cea mai mică idee pentru viitor”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă simultan în cotidianul regional francez Ouest France și de grupul de presă regională Funke din Germania.

În contextul în care candidatul SPD este creditat cu 21% din intențiile de vot pentru parlamentarele de la 24 septembrie, în scădere cu două puncte în raport cu săptămâna precedentă, față de 37% pentru rivala sa din CDU—potrivit ultimului sondaj lunar Deutschlandtrend pentru postul național de televiziune ARD—, Martin Schulz are puține șanse să recupereze întârzierea.

Duminică, în cursul singurei dezbateri televizate între cei doi candidați, Angela Merkel a reușit să își consolideze statutul de favorită la propria succesiune, potrivit comentatorilor și sondajelor canalului de televiziune. Liderul social-democraților nu a fost în stare să își diferențieze vizibil programul său de cel al cancelarului conservator. Cu toate acestea, Martin Schulz este de părere că „nimic nu este jucat” pentru alegeri, potrivit Agerpres.

În același interviu, șeful SPD lansează un apel europenilor să reziste „escaladării” președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, subliniind că acesta „nu își va asuma riscul să rupă acordul” din 2016 privind reglementarea afluxului migrator în Europa. „Îl cunosc bine pe Erdogan. El se află într-o escaladare verbală. Nu înțelege decât măsurile ferme. Nu își va asuma riscul să rupă acordul asupra migranților”, a fost de părere adversarul cancelarului Angela Merkel la apropiatele alegeri legislative federale.

Bruxellesul și Ankara au încheiat în 2016 un pact asupra migrației care a permis stoparea afluxului de refugiați în Europa prin insulele grecești din Marea Egee.

Prin urmare, candidatul SPD îi invită pe europeni să dea dovadă de fermitate în fața președintelui turc, în plină tensiune între Berlin și Ankara: „Fără mijloacele financiare ale Europei, nu se va putea ocupa de cele două milioane de refugiați care sunt în Turcia. Nu poate nici să îi trimită pe toți cu vapoarele spre Europa. Este numai o amenințare goală. Nu trebuie să ne fie teamă”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.