USR, neîncrezătoare în deciziile CCR

0

Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea în legătură cu contestarea la Curtea Constituțională a României a Ordonanței de Urgență 14, care abroga OUG 13 de dezincriminare a abuzului în serviciu, se arată într-un comunicat, transmis vineri Agerpres.

Precizările vin în contextul în care magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis vineri să sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei șefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu.

„PSD a plantat, în mod deliberat, o bombă cu ceas în ordonanța de abrogare, care acum e pe cale să explodeze. Era inevitabil ca persoane judecate pentru abuz în serviciu să o atace la CCR pentru că actul era susceptibil de neconstituționalitate, fapt asupra căruia am avertizat încă de la adoptarea lui. Am încercat să remediem această situație, dar ne-am lovit de opoziția dură a PSD. Din fericire, în Parlament a fost adoptată o lege de abrogare a OUG 13, iar teoretic aceasta nu mai poate intra în vigoare. Mi-e teamă însă că de la actualii judecători constituționali ne putem aștepta la orice”, afirmă deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice, citat în comunicat.

USR reamintește că, la momentul respectiv, a atras atenția că însăși procedura de adoptare a OUG 14 „încalcă reguli fundamentale” de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. De asemenea, USR susține că la dezbaterea pe OUG 14 a reușit să înlăture, prin două amendamente, câteva dintre „riscurile de neconstituționalitate” ale ordonanței, dar nu pe toate pentru că majoritatea PSD — ALDE s-a opus.

Vineri, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei șefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu. Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.