Invazie de politicieni la Serbările de la Țebea

Share:

Câteva mii de oameni participă duminică la Serbările Naționale de la Țebea, în județul Hunedoara, eveniment dedicat comemorării eroului național Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani.

Manifestările au loc în cimitirul din Țebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între cei prezenți numărându-se președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD, Liviu Dragnea, miniștrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, președintele PNL, Ludovic Orban, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari și autorități din județele Hunedoara, Arad, Alba și Bihor.

„Sărbătoarea națională de la Țebea a dobândit o valoare tradițională, cu valențe de suflet pentru toți românii. (…) Avram Iancu a deschis calea spre deșteptarea națională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918”, a declarat în fața asistenței primarul comunei Baia de Criș, Mihai Liviu Gorcea, potrivit agerpres.ro.

Manifestările de la Țebea au început cu o slujbă religioasă în biserica din cimitir, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și un sobor de preoți, după care a urmat o evocare istorică a personalității celui pe care moții îl numesc „Crăișorul munților”.

Apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, a mai multor instituții ale statului, autorități locale și județene, partide politice și organizații neguvernamentale.

În cursul după-amiezii, la Țebea este programat un spectacol folcloric în aer liber.

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.