Eurodeputată, rămasă fără imunitate

Parlamentul European a ridicat marți imunitatea parlamentară a eurodeputatei din partea Frontului Național francez Marie-Christine Boutonnet, urmărită de justiția franceză în dosarul privind locurile de muncă presupus fictive de asistenți ai unor europarlamentari din acest partid de extremă dreaptă.

Cererea de ridicare a imunității a fost aprobată printr-un vot desfășurat în ședință plenară la Strasbourg.

Marie-Christine Boutonnet a fost pusă sub urmărire la 20 iunie pentru abuz de încredere în ancheta lansată în legătură cu suspiciunile privind angajări fictive ca asistenți pentru partidul său în Parlamentul European. Ea este anchetată pentru angajarea, în perioada septembrie 2014 — sfârșitul lui februarie 2015, a asistentului său Charles Hourcade, el însuși pus sub urmărire la 6 martie pentru deturnare de fonduri. Angajat ca asistent parlamentar ‘local’ — ceea ce înseamnă că putea lucra în Franța — începând din 1 septembrie 2014, Charles Hourcade figura în același timp și ca specialist în comunicare vizuală în organigrama FN.

În total, șase persoane (doi europarlamentari și patru asistenți) sunt urmărite în prezent în acest nou dosar.

Președinta Frontului Național și fosta eurodeputată Marine Le Pen a fost ea însăși pusă sub acuzare la sfârșitul lui iunie, pentru abuz de încredere și complicitate la abuz de încredere. Fosta șefă a cabinetului Marinei Le Pen în FN, Catherine Griset, este și ea urmărită în justiție.

Judecătorii de instrucție anchetează asupra unui eventual sistem organizat de FN pentru remunerarea oamenilor săi din fonduri publice ale UE, prin intermediul acestor contracte de asistenți în Parlamentul European. Șaptesprezece europarlamentari sau foști europarlamentari ai FN, printre care Marine Le Pen și tatăl ei Jean-Marie Le Pen, sunt vizați de această anchetă declanșată în 2015 și care vizează cel puțin 40 de asistenți.

Prejudiciul pentru instituția europeană s-ar ridica la aproape cinci milioane de euro din 2012 până în 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.