Dragnea sesizează Curtea Constiţională
Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, miercuri, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public, după refuzul Parchetului de a transmite dosarul scrutinului.
„Şi eu, şi domnul Tăriceanu, astăzi am sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public”, a anunţat Dragnea.
În sesizare se solicită CCR să stabilească care este întinderea competenţelor/atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului şi ale ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare.
Decizia de a sesiza CCR vine, potrivit unui comunicat emis de Senat, ca urmare a refuzului Procurorului Şef al DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul Procurorului General de a lua măsuri împotriva Procurorului Şef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale şi refuzul Procurorului General de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ICCJ.
În sesizarea se arată că „refuzul Procurorului General şi al Procurorului Şef al DNA se referă la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului român, practic la refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public de a ţine cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituţional, şi punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre”.
Comisia a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. Parchetul General a anunţat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale.
Comisia a cerut, în replică, ministerului Justiţiei sa sesizeze Inspectia Judiciară în legatura cu „atitudinea” procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr şi în funcţie de răspunsurile lui, va sesiza Inspecţia Judiciară. O astfel de discuţie, la care să participe Toader, Lazăr, dar şi membrii Comisiei, nu a mai avut loc.