Fumătorii cu HIV, vulnerabili la cancerul pulmonar

0

Fumătorii infectați cu HIV – virusul care declanșează SIDA – și care urmează o terapie antiretrovirală prezintă în medie un risc de 10 ori mai mare de a muri din cauza unui cancer pulmonar decât din cauza infecției lor, potrivit unui studiu ce a fost publicat luni în Statele Unite, informează AFP.

„Să fii fumător și să fii seropozitiv este o combinație deosebit de nefastă atunci când este vorba de cancer pulmonar”, a explicat medicul Krishna Reddy de la Massachusetts General Hospital din Boston, care a coordonat acest studiu apărut în Journal of the American Medical Association (JAMA).

„Ratele fumatului sunt extraordinar de ridicate în rândul persoanelor infectate cu HIV, virusul imunodeficienței umane, care crește riscul de cancer pulmonar”, a precizat același cercetător.

Peste 40% din totalul persoanelor infectate cu HIV în Statele Unite sunt fumătoare, comparativ cu 15% în ansamblul populației adulte americane.

Studiul sugerează că 10% din toate persoanele care primesc antiretrovirale, indiferent dacă fumează sau nu, adică aproximativ 60.000 de indivizi, vor muri din cauza unui cancer pulmonar.

Persoanele seropozitive au în prezent o speranță de viață aproape normală grație acestor tratamente, însă fumatul și infecția cu HIV le expun în fața unui risc de dezvoltare a cancerului pulmonar care este mult mai mare decât riscul înregistrat în rândul fumătorilor seronegativi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.