Statul își bate joc de copiii cu dizabilități

0

Pentru copiii cu dizabilităţi, viaţa e o înşiruire de obstacole. Statul nu le asigură condiţiile necesare nici măcar pentru a putea merge la şcoală. În Bucureşti, mama unui copil imobilizat într-un scaun cu rotile s-a luptat ani în şir pentru drepturile lui. Deşi justiţia i-a dat dreptate, femeia a ajuns să-l înscrie pe băiat la o şcoală particulară, ca să-i ofere o şansă la normalitate.

Ștefan are 16 ani și suferă de paralizie cerebrală, o tulburare cronică din cauza căreia nu poate merge şi nu îşi poate folosi braţele. Faptul că a fost toată viaţa imobilizat într-un scaun cu rotile, nu l-a împiedicat să viseze. Vrea să înveţe şi să-şi construiască un viitor. Iar mama l-a înscirs iniţial la colegiul Mihai Eminescu.

Ştefan are nevoie de o programă şcolară adaptată nevoilor lui, de bănci speciale, de lift şi de personal calificat, care să-l ajute toată ziua. Ca să obţină toate acestea, mama băiatului a dat statul în judecată şi a câştigat.

Decizia instanţei trebuia pusă în aplicare de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi de Primăria Sectorului 4. Ambele instituţii susţin că au luat măsuri.

Măsurile luate sunt însă doar o parte din cele care apar în decizia instanţei. Iar o întâlntâire cu personalul așa zis „specializat” pus la dispoziția băiatului de autorităţi, a lăsat-o pe mamă fără replică.

Până la urmă, mama l-a înscris la un liceu privat.

Femeia a încercat să-l înscrie şi la alte licee de stat din Capitală, dar a fost respinsă pe motiv că nu există infrastructura necesară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.