Opera Oedip a lui Enescu, la Royal Festival Hall

0

Sâmbătă seară, „Oedipul” lui Enescu se aude la Londra, în faimoasa Royal Festival Hall. Lucrarea prezentată de dirijorul Vladimir Jurowski în deschiderea festivalului inaugurează acum noua stagiune a London Philharmonic Orchestra. Va fi aceeași versiune concertantă, cu distribuția internațională, cu corurile românești, dar fără proiecțiile multimedia de la București. În avanpremiera concertului, Vladimir Jurowski a venit la Institutul Cultural din Londra să vorbească publicului despre „Oedip” și, surprinzător, să cânte la pian bucăți de Enescu împreună cu soprana Gabriela Istoc.

La Institutul Cultural Român de la Londra a fost un fel de încălzire pentru „Oedipul” de mâine seară, de la Royal Festival Hall.

Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul Festivalului Enescu, a vorbit despre popularitatea din ce în ce mai mare a acestei opere complexe, dar accesibile, spune el.

Cât priveşte următoarea ediţie a festivalului, Jurowski a deconspirat câteva dintre ideile sale: va menţine accentul pe muzica nouă, vor continua proiecţiile multimedia, cu amendamentul că s-ar putea face mai mult dacă s-ar construi o sală de concert adecvată.

Vrem să vină la Festivalul Enescu mai multe orchestre din Europa central-răsăriteană, nu numai din vest şi din America. Cred că e important să păstrăm o balanţă, pentru că România e între Occident şi Orient. Vor fi orchestre şi din alte tări ex-comuniste„, spuneVladimir Jurowski.

În faţa publicului de la Institutul Cultural Român din Londra l-am văzut pe Vladimir Jurowski într-o ipostază mai puţin obişnuită. A fost ideea lui s-o acompanieze la pian pe soprana Gabriela Istoc. Dar n-a vrut să fie filmat. În program, 4 cântece de tinereţe ale lui Enescu.

Londra este cel mai muzical dintre institutele culturale recunoscut pentru felul în care promovează muzica lui Enescu cu frecvență aproape lunară în ultimii 10 ani” – Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În ultimii ani, numele lui Enescu a devenit tot mai familiar publicului londonez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.