Dragnea, despre dosarul „Belina”

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul „Belina” i se pare „un atac violent la Guvern”, care are ca miză „distrugerea PSD”.

„În primul rând mi se pare un al doilea atac violent la o altă putere a statului, un atac violent la Guvern. Noi discutăm aici despre emiterea unei Hotărâri de Guvern și adoptarea ei, o Hotărâre de Guvern care face parte din categoria celor câteva sute sau mii care au fost adoptate în România, și anume transfer de proprietate din public în public, cu precizare importantă — pe cinci ani. Eu am citit doar comunicatul DNA-ului, în rest m-am uitat la dumneavoastră și la ce s-a mai vorbit în presă și la alte comentarii și informații pe surse. Noi discutăm de un transfer nu către un privat, ci către o instituție publică, Consiliu Județean, deci, de la public la public. Și nu sunt sigur că nu au mai fost în istorie transferuri de proprietate către o autoritate locală, pentru ca acolo să se facă o investiție, privată. Ceea ce mie mi se pare foarte bun „, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, întrebat de acțiunea procurorilor DNA în dosarul „Belina”.

El a explicat că în cazul „Belina” este vorba de „o suprafață de teren plină de bălării, cum este toată fâșia Dunării, și cu niște betoane, pe care noi le știm de copii”.

„Acolo am copilărit, în acea zonă, care conține și niște bălți. Această proprietate a fost transferată de la domeniul public al statului în domeniul public al județului Teleorman, deci, tot în public, și atât”, a spus Dragnea.

El a adăugat, că „toate bălțile din România sunt închiriate la firme private pentru a le exploata piscicol, toate”.

„Și aceste bălți, celelalte zeci, zeci de mii de bălți din România au fost închiriate și înainte sunt și acum și o să fie și după aia, că așa este firesc (…) Ar trebui anchetate toate miile de închirieri pentru toate bălțile din România. Oriunde în această țară există o baltă a Apelor Române și dacă sunt la autoritățile locale, se închiriază, cred că în 99% din cazuri. Dar, acolo sunt mai multe firme, adică mai multe firme care au închiriat pe acea perioadă și au închiriat ulterior, din ceea ce am văzut. După părerea mea, dosarul ăsta este o ficțiune, sigur, are consecințe reale, cu două doamne ministru foarte importante, pe Dezvoltare și pe Fonduri Europene, foarte importante. Și, miza nici măcar nu cred că mai sunt eu, cred că miza, de fapt, este PSD-ul”, a precizat Dragnea.

El a adăugat că pe lângă dorința de a distruge PSD-ul, există și o teamă din partea conducerii DNA, urmare a discuției „din ce în ce mai acută despre raportul Inspecției Judiciare”.

„După părerea mea, pe lângă această intenție de a distruge PSD-ul și, putem dezvolta, cred că este și această dorință de a preveni un eventual raport rău, să zicem (al Inspecției Judiciare — n.r.), habar n-am. Să spună că, de fapt, raportul este rău pentru că s-a început acum o acțiune împotriva PSD-ului, împotriva membrilor Guvernului și așa mai departe, pentru că eu nu am mai văzut alte acțiuni la DNA (…) de câteva luni de zile „, a afirmat Dragnea.

Președintele PSD a adăugat că, în atare condiții, în care miniștri ai actualului Guvern sunt puși sub acuzare, dacă va mai exista o cerere de transfer a unei suprafețe de teren din domeniul statului în domeniul public al unui județ nu va mai avea cine să semneze.

„Chiar ieri (sâmbătă — n.r.) am primit o informație de la un membru al Cabinetului, foarte importantă, că un mare concern, unul dintre cele mai mari din lume, dorește să facă o investiție uriașă în România și are nevoie de 80-100 de hectare. Credeți că mai poate semna cineva din Guvern un transfer de teren din domeniul public al statului în domeniul public al unei localități sau al unui județ, după această poveste?”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a precizat că fost să pescuiască în zona Belina, dar a negat că ar fi beneficiat în vreun în fel de trecerea suprafețelor de teren respective de la Consiliul Județean Teleorman la firma TelDrum.

„Nu. Acolo pescuiesc mulți oameni, (…) te duci și pescuiești, foarte simplu, ca și pe Dunăre, dar eu am fost la psecuit în multe locuri din țara asta”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a adăugat că afirmația fostului premier Victor Ponta, potrivit căreia acesta nu și-a dat seama la momentul adoptării HG că Lacul Belina nu va trece la „poporul teleormănean”, cum i s-a spus, ci la firma TelDrum, este „falsă”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.