Gazele și electricitatea se scumpesc

Veşti proaste pentru români la început de sezon rece: ANRE a stabilit majorări de preţuri pentru energie electrică şi gaze chiar din această săptămână. De la 1 octombrie gazul pentru populaţie se scumpeşte cu 6%, iar curentul electric cu 5%.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei decide azi creşterea de tarife la gaze şi energia electrică livrate populaţiei. „În acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia în calcul elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile cu care operatorii de distribuție și furnizare au venit către noi”, a spus Calotă.

Potrivit acestuia, ANRE va recunoaște doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori.

„Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64 (privind liberalizarea prețului de producție al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE.

Acesta a adăugat că, luând în calcul aceste date, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 6%, în medie, de la 1 octombrie.

„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, și pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creșterea medie va fi în jur de 6%”, a subliniat Emil Calotă.

Pea de altă parte, se va scumpi şi energia electrică.

Potrivit economica.ro, preţul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodării din România va creşte, în medie, la nivel national cu 3,4 bani per kWh, potrivit unor surse oficiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.