Simbolul Cucuteni, brand cultural național

Nimeni nu va greși vreodată dacă va face din cultura Cucuteni un brand cultural național, a declarat marți seara, în timpul vernisării expoziției „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Național Muzeal Moldova.

„Este important să investim în valorile noastre, atât cele umane, cât și cele istorice. Iată, nimeni nu va greși vreodată dacă va face din cultura Cucuteni un brand cultural național. Sunt câțiva oameni în jurul meu care încearcă de câțiva ani de zile să realizeze acest lucru. Trebuie să ne unim însă mai mult forțele, trebuie mai multă sinergie și trebuie, în primul rând, voință politică. Cred că este cu mult mai potrivit ca un simbol cucutenian să fie un brand cultural național, decât o frunză care seamănă izbitor de mult cu frunza de palmier sau, cum se vorbește în ultima vreme, o oaie. Cred că să vorbim despre Cucuteni ar fi mai potrivit să arătăm lumii întregi”, a spus Lăcrămioara Stratulat, informează Agerpres.

La vernisajul expoziției, deschisă la Palatul Culturii din Iași până pe 17 decembrie, a fost prezent și primarul Iașiului, Mihai Chirica. Acesta, la rândul său, a subliniat importanța uneia dintre cele mai vechi civilizații descoperite pe teritoriul României, civilizația Cucuteni.

„Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că această cultură și civilizație poartă numele unei localități din județul Iași, sunt mândru că m-am născut într-un teritoriu unde s-a clădit cea mai veche civilizație europeană. (…) De aceea am spus că această expoziție trebuie să rămână deschisă marelui public pentru o mare perioadă de timp. Avem din ce ne trage seva. Avem rădăcini puternice, poate cele mai vechi și mai puternice de pe acest continent, motiv pentru care trebuie să avem și dragoste pentru a promova această cultură și civilizație. (…) Prin urmare, cred că ar trebui să punem umărul ca împreună să facem din această cultură un brand de țară, un adevărat brand de țară care trebuie promovat și arătat lumii întregi că echipa Europa este o echipă puternică, ce se poate reconstrui, reface și reclădi pentru a merge împreună foarte mult timp de acum încolo”, a declarat Mihai Chirica.

Concepută și realizată în colaborare cu Institutul de Arheologie din cadrul Filialei Iași a Academiei Române, Muzeul Județean Botoșani, Liceul Teoretic ‘Ion Neculce’ Târgu Frumos și Facultatea de Istorie din cadrul Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași, expoziția beneficiază și de implicarea specialiștilor de la Muzeul Etnografic al Moldovei, precum și a celor de la Centrul de Cercetare și Restaurare-Conservare a Patrimoniului.

Civilizația Cucuteni reprezintă cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat ‘Vechea Europă’. Cu mii de ani în urmă, comunitățile cucuteniene ocupau un spațiu imens, de aproximativ 350.000 kilometri, ce se întindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpații Orientali, până la Nipru, cuprinzând vaste teritorii din România, Republica Moldova și Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.