Generalul Ștefan Dănilă, despre fostul ministru Țuțuianu

Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a precizat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a fost victima modului bazat pe emoţie în care se iau deciziile, el arătând că problema ţine de ministerul de Finanţe.

Dănilă a precizat că nu a fost prima dată când se vorbeşte despre întârzieri la plata veniturilor militarilor.

„Am mai spus părerea mea în momentul în care am aflat că exista o informaţie că nu se pot plăti la timp sau se vor plăti până la sfârşitul lunii anumite elemente din veniturile unui militar, respectiv norma de hrană sau anumite plăţi compensatorii. Nu este prima dată când se întâmplă lucrul ăsta. Din 2006, aproape în fiecare an, cred că în majoritatea lunilor din a doua parte a anului, atunci când vorbim despre nevoia de rectificări bugetare, avem unele întârzieri”, a spus Dănilă.

„Întârzierile acestea se reflectă în modul în care se salarizează. Niciun ordonator principal de credite nu poate să semneze să dea banii ilegal, fără să îi aibă în buget, pentru că bugetul a fost prevăzut iniţial la începutul anului şi etapizat pe luni. Deci nu a fost nimic nou. Banii se dădeau până la sfârşitul lunii, militarii beneficiau de drepturi. Lucrul ăsta l-am simit şi în poziţia de şef, şi de simplu ofiţer. Am înţeles că există probleme, dar am înţeles, în acelaşi timp, că nu mi se vor lua aceste drepturi şi voi beneficia de ele, a adăugat fostul şef al SMG.

El a arătat, referitor la aceste întârizieri ale plăţii veniturilor militarilor, că problema ţine de planificarea fondurilor, respectiv de ministerul de Finanţe.

Aici e o problemă de planificare a fondurilor şi nu doar Direcţia financiară are o problemă aici. O problemă mare este la ministerul Finanţelor pentru că MApN îşi prezintă nevoia de buget de la începutul anului, a spus Dănilă, el menţionând că a transmis, atunci când deţinea funcţii în MApN, ministerului de Finanţe care sunt consecinţele întârzierilor încă din februarie-martie.

„Din păcate, a răspuns ministrul Apărării (Adrian Ţuţuianu, n.r.). Cred că se iau măsuri foarte repede, pe o emoţie, la influenţa presei. Nu se iau măsuri după o gândire serioasă, după analiza tuturor factorilor care au determinat o sincopă sau o eroare. (…) Ministrul Ţuţuianu a fost o victimă a modului de a lua decizii în momentul de faţă, nu numai a premierului actual, dar în general se cere de către opinia publică, de presă, imediat când s-a comis o eroare, demisia. Nu întotdeauna demisia înseamnă şi rezolvarea problemei. E normal când greşim să suportăm nişte consecinţe, e normal să avem şi posibilitatea să le corectăm. Dacă nu avem şansa de a le corecta, va veni altcineva care va comite alte greşeli”, a precizat Dănilă.

El a mai spus că i-a plăcut modul de abordare al ministrului Ţuţuianu, care a venit la MApN cu o abodare practică. „Dacă ştiam că vine la MApN nu aş fi plecat, i-am spus şi lui. Am plecat pentru că nu aveam siguranţa că ministrul care va veni va avea nevoie de sfatul meu”, a arătat fostul şef SMG.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.