Mii de cărți, la Festivalul de Carte Transilvania

0

Mii de cărți împărțite trecătorilor din Cluj-Napoca și câteva mari personalități ale culturii românești și internaționale sunt ingredientele principale ale celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, al cărui scop principal este acela de a-i face pe oameni să redescopere cititul.

Cunoscutul scriitor Adonis (Ali’Ahmad Sa’id), „cel mai mare poet al lumii arabe contemporane’, după cum îl descrie The Guardian, este invitat de onoare al FICT. În cadrul festivalului va avea loc un dialog cu acesta, moderat de scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, urmat de o sesiune de autografe, prin care publicul clujean este invitat să îl cunoască personal pe marele poet, informează Agerpres.

Filosoful și eseistul român Mihai Șora, astăzi în vârstă de peste 100 de ani, este de asemenea invitat de onoare al FICT, publicul având ocazia nu doar să îl întâlnească la festival, ci și să vadă un film documentar despre el, realizat de soția sa, scriitoarea Luiza Șora, cu care s-a căsătorit în urmă cu trei ani.

„Ne mai bucurăm de prezența lui Alice Notley (laureată Pulitzer) din America, o mare poetă, are nenumărate premii, de prezența lui Sandrone Dazieri, cel mai important autor italian în viață de romane polițiste, Petr Borkovec din Republica Cehă care, pe lângă faptul că este poet este și manager cultural și ne va vorbi despre implicarea lui într-un festival de poezie din țara sa, Maria Berenyi, un istoric ungur care toată viața s-a ocupat de istoria și cultura românilor din Ungaria, Grigore Arbore, mare istoric de artă, un român care vine de la Veneția, Radu Țuculescu de la Cluj, un scriitor cu multe cărți, Irina Petraș, critic literar, Mihai Șora, care este mai în vârstă decât Unirea și ne bucurăm de prezența sa și Oana Pellea care ne va vorbi despre experiența sa de autor — a publicat un jurnal acum câțiva ani și a fost bine receptată cartea ei’, a declarat directorul FICT, Vasile George Dâncu.

Alte două evenimente marca FICT sunt împărțirea a 3.000 de cărți, pe stradă, către oamenii din Cluj-Napoca, odată cu care aceștia primesc de la voluntarii festivalului și invitația de a vizita standurile de carte, precum și organizarea unui Marș al Lecturii, care deschide practic manifestarea.

Astfel, toți cei care doresc să participe sunt așteptați, marți, 3 octombrie, la ora 13,00, în fața Universității Babeș-Bolyai, unde sunt invitați să vină cu o carte în mână, ca semn distinctiv al faptului că vor să ia parte la Marșul Lecturii. Pentru acest an organizatorii au primit și sprijinul Inspectoratului Școlar Cluj în diseminarea informației legate de marș și de festival în școli și licee.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.