Parlamentul European avertizează Marea Britanie

0

Parlamentul European dorește ca Marea Britanie să pună capăt practicilor „regretabile” privind discriminarea cetățenilor din UE, inclusiv la locul de muncă, se arată într-un proiect de rezoluție al PE publicat joi, relatează Reuters.

Parlamentarii europeni au cerut de asemenea autorităților britanice să acorde mai multe drepturi cetățenilor comunitari și familiilor acestora din Marea Britanie după ieșirea țării din UE în 2019, o chestiune asupra căreia negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat joi că există mari neînțelegri.

În proiectul de rezoluție, Parlamentul European „își exprimă îngrijorarea cu privire la practicile administrative regretabile împotriva cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie”.Legislatorii au afirmat că există de asemenea cazuri de cetățeni britanici discriminați în alte țări UE.

Documentul, aprobat joi de liderii grupurilor politice din PE, va fi votat în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare la Strasbourg. El nu are caracter obligatoriu pentru negociatorii UE, însă legislativul european are drept de veto asupra oricărui acord cu Marea Britanie privind viitoarele sale relații cu blocul comunitar, informează Agerpres.

Parlamentarii europeni au cerut de asemenea Marii Britanii să protejeze drepturile cetățenilor europeni și ale copiilor lor chiar dacă aceștia s-au născut în țară după Brexit.

„Viitorii membri ai familiei ar trebui să beneficieze în continuare de drepturi de ședere conform acelorași dispoziții ca membrii actuali ai familiei”, se arată în text.

Parlamentul European se opune propunerilor Marii Britanii de a crea o nouă categorie de „statut stabilit” pentru cetățenii UE în cadrul legislației britanice privind imigrația.

Diferențe majore asupra acestei chestiuni rămân în continuare, a declarat joi Michel Barnier, la sfârșitul celei de-a patra runde de negocieri privind Brexitul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.