Premierul japonez convoacă alegeri anticipate

Share:

Camera inferioară a parlamentului japonez a fost dizolvată oficial joi, la decizia premierului de dreapta Shinzo Abe, deschizând astfel calea alegerilor anticipate în care partidul său va trebui să se confrunte cu cel al guvernatorului de Tokyo, Yuriko Koike, relatează AFP.

„Conform articolului șapte din Constituție, Camera inferioară a fost dizolvată”, a declarat președintele acesteia Tadamori Oshima, într-o sesiune plenară. „Banzai, banzai, banzai!” ( „Viața lunga!”) au strigat deputații, ridicând brațele în sus, apoi au părăsit hemiciclul în care o sesiune parlamentară extraordinară urma să se deschidă în aceeași zi.

Scrutinul ar urma să aibă loc în termen de 40 de zile, probabil duminică, 22 octombrie, potrivit presei.

„Dizolvare egoistă” sau „dizolvarea camuflajului scandalurilor” a catalogat opoziția această decizie luată pe neașteptate de premierul Abe, care a justificat-o prin necesitatea obținerii aprobării pentru unele dintre proiectele guvernului, între care utilizarea banilor dintr-o creștere planificată a TVA sau o politică mai fermă față de amenințarea venită dinspre Coreea de Nord.

Abe a procedat asemănător și în decembrie 2014 pentru a obține aprobarea politicii sale de relansare a „abenomics”, profitând de fragmentarea opoziției.

„Orice decizie asupra sistemului fiscal are o influență puternica asupra vieții oamenilor și trebuie, prin urmare, să fie validată de către alegători”, a justificat el în acel moment rațiunea unor noi alegeri.

De data aceasta, miza pare mai riscantă: Partidul Democrat (de centru stânga), care până în prezent a fost principala formațiune rivală se vede dat în umbră de Partidul Speranței, creat în extremis de guvernatorul orașului Tokyo, acela care a provocat o înfrângere gravă Partidului Liberal Democrat (PLD) al lui Abe în timpul reînnoirii adunării de la Tokyo în această vară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.