Amendamente la legea antifumat

Președintele de onoare al Societății Române de Pneumologie. prof.dr. Florin Mihălțan, a declarat vineri, la cea de-a VII-a Conferință de Tabacologie care se desfășoară la Târgu Mureș, că amendamentele la Legea antifumat pentru protejarea fumătorilor pasivi vor fi depuse luna viitoare în Parlament, iar aceasta vizează inclusiv introducerea pachetului de țigări neutru.

„Prevalența fumatului este o treime din populație la adulți, dar nu scade prevalența la adolescenți, aici e oferta fumatului care nu face fum, care intersectează cei câțiva ani de reclamă a țigării electronice. Aceste mesaje disimulate sunt de fapt capcane pentru debutul de a fuma. Știm că la ora actuală țigara electronică, pentru un fumător care dorește să se lase îl menține cu comportamentul, iar pentru un copil este primul drum spre o țigară tradițională. Este o modă a țigării electronice. De aceea ne gândim la o serie de amendamente, cum ar fi interdicția fumatului în mașini, în prezența mamelor gravide și a copiilor. De asemenea, ne gândim la restricționarea mult mai largă a țigării electronice pentru că și aceasta este o modalitate de ocolire a legii și există chiar o propunere recentă de a restricționa modul de reclamă în zona de comercializare, în așa fel încât să nu fie vizibil pachetul de țigări pe partea lui de promovare’, a arătat dr. Mihălțan.

Acesta a spus că pachetul de țigări nu trebuie să fie vizibil, trebuie să fie neutru, fiindcă studiile au scos în evidență că mulți tineri sunt atrași de ambalaje.

‘Țările din jur se mișcă, ameliorează legile antifumat, există șase țări care au adoptat deja pachetul generic (pachetul neutru). Este un pachet care nu mai face o reclamă de brand, este un pachet care a fost introdus prima dată în Australia și s-a dovedit a fi util pentru creșterea ratei de sevraj și a nedebutului la nivelul adolescenților. (…) Este o modalitate de a convinge nefumătorii să nu debuteze și fumătorii să se gândească mult la momentul în care decid să debuteze’, a subliniat dr. Florin Mihălțan.

Acesta a arătat că deși 40.000 de români mor anual de o boală indusă de fumat, există o rezistență la distribuția unor mesaje educative, „deși aceste mesaje sunt la fel de utile ca și cele legate de 2 litri de apă, consumul de zahăr sau liniștea familiei, mai ales că vorbim despre un factor de risc major’.

Florin Mihălțan crede că aceste amendamente nu vor fi foarte ușor incluse în lege, dată fiind rezistența manifestată de producători și a unei părți din mass-media.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.