Merkel și Macron vor conduce reforma UE pro-Brexit

0

Președintele francez Emmanuel Macron a obținut sprijinul cancelarului german Angela Merkel pentru planurile sale de reformare a Uniunii Europene post-Brexit, dar la summitul desfășurat la Tallinn mulți lideri europeni au rămas prudenți față de proiectele ambițioase de aprofundare a integrării europene propuse de Macron, ei temându-se că cedarea către Bruxelles a mai multor atribute naționale va amplifica sentimentele eurosceptice în rândul populației, relatează vineri agenția Reuters.

‘Discuțiile de noaptea trecută au arătat că există un consens asupra nevoii unui pas înainte în Europa’, a spus Macron după cina informală de joi seară, care s-a prelungit până târziu în noapte. El s-a arătat mulțumit de angajamentul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a promis că la summitul de luna viitoare vor fi avansate propuneri concrete.

Tusk însuși a vorbit despre o varietate a inițiativelor de reformă a UE, referire la discursul susținut marți de Macron și la cel al lui Jean-Claude Juncker despre starea Uniunii. Totuși, președintele Consiliului European a adăugat o notă de prudență, pledând pentru o abordare ‘pas cu pas’. El a insistat că UE trebuie să-și păstreze unitatea în fața punctelor de vedere divergente legate de respectivele inițiative și să nu transforme summiturile europene într-un ‘concurs Eurovision’.

Deși a apreciat inițiativa ‘vizionară’ a lui Macron, Angela Merkel a remarcat și ea diferențe notabile de abordare între liderii europeni. De altfel, viitorii ei parteneri de guvernare, precum și guverne din nordul Europei manifestă rezerve față de ideea lui Emmanuel Macron privind un buget al zonei euro, în care aceste state și-ar pune banii la comun cu statele mai puțin austere din sud, informează Agerpres.

‘Voi începeți cu sfârșitul (…) Există o discuție despre un ministru european de finanțe, dar nimeni nu mi-a spus ce ar face acesta’, a declarat în presei premierul olandez Mark Rutte, cel care anterior a criticat viziunea federalistă a UE pe care a expus-o Jean-Claude Juncker în discursul despre starea Uniunii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.