Spectacolele Platformei Internațională de Teatru București #4

ARPAS – Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului are deosebita plăcere de a vă invita în perioada 12 – 15 octombrie 2017 la cea de a 4-a ediție a Platformei Internaționale de Teatru București, eveniment ce se va desfășura la ARCUB-Gabroveni și Point Art Hub.

 Platforma Internațională de Teatru București are în acest an tema Europa? și prezintă spectacole care transpun în limbaj teatral întrebările pe care ți le-ai pus și tu, precum și unele noi, la care poate nu te-ai gândit încă. Prin spectacole cărora nu le lipsește nici umorul, nici empatia, nici suspansul, urmate de discuții deschise, libere, informale, cu artiștii care le-au creat, PITB #4 propune un brainstorming în urma căruia spectatorii se vor simți mai puternici grație solidarității umane. Și noi ne-am gândit să plecăm din țară, și noi avem îndoieli că în acești 10 ani am devenit cu adevărat o țară europeană, și noi ne întrebăm ce mai înseamnă, în fond, Europa? De ce să nu ne întrebăm și să încercăm să răspundem împreună?

Platforma Internațională de Teatru București #4 este produsă de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu sprijinul Institutului Francez, al AFCN și al UNITER.  PITB #4  este un eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale.

Curatoarea Platformei este încă de la prima ediție din 2014 criticul de teatru Cristina Modreanu.

PROGRAMUL  EVENIMENTULUI:

Joi, 12 octombrie 2017 / 19:00 /  ARCUB-Gabroveni, Sala Mare

Căpcăuni de Yan Verburgh►regia Eugen Jebeleanu (FR)+ artist talk

text: Yann Verburgh/regie: Eugen Jebeleanu/scenografie: Velica Panduru/ muzică: Rémi Billardon/ regie tehnică:Nina Tanné

Cu: Radouan Leflahi, Ugo Leonard, Clemence Laboureau, Claire Puygrenier, YanVerburgh

Căpcăuni propune un voiaj în inima homofobiei într-un momentîn care și o parte din opinia publică din România se aliniază la această tendință tot mai prezentă în unele țări europene, pe fondul obținerii mai multor drepturi de către diferitele minorități. Din Franța în Rusia și din Uganda până în Iran – trecândprin Bulgaria, Africa de Sud, Camerun, Grecia, Brazilia, România, Coreea de Sud și Țările de jos – acest text se referă la un tip de discriminare care exclude socialmente, care omoară direct sau indirect, care există sub toate formele și ale cărei forme provoacă durere și suferință.

Spectacolul Căpcăuni marcheză debutul companiei cu același nume creată de Yann Verburgh și Eugen Jebeleanu în urma unei serii de colaborări de succes româno-franceze.

Joi, 12 octombrie 2017 / 21:00 / ARCUB-Gabroveni, Sala Studio

Vineri, 13 octombrie 2017, ora 21:00 / ARCUB-Gabroveni, Sala Studio (+artist talk)

►ROVEGAN ►scris și regizat de Catinca Drăgănescu (RO)

Distribuția: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia

Muzica: Alexei Țurcan

Video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu

Text și regie: Catinca Drăgănescu

Inspirat de cartea Lilianei Nechita Cireşe amare şi realizat ȋn urma unei ample documentării desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident.

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa unor mame nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social.

ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv. Este un spectacol care ȋmbină sunetul cu cuvântul şi ficţionalul cu documentarul pentru a crea spectatorului o incursiune ȋn măruntaiele sistemului capitalist prin intermediul acestui cor al mamelor de pretutindeni.

O producţie Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA

Vineri, 13 octombrie 2017, ora 19:00 / ARCUB-Gabroveni, Sala Mare

EXIT bazat pe improvizație, regizat de Schilling Árpád (HUN/RO/SE)

Cu: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Éder Enikő, Mátrai Lukács Sándor, Tokai Andrea, Vass Richárd, Andrei Elek, Carmen Vlaga-Bogdan, Ninoslav Đorđević, Branislav Jerković, Dragana Šuša

regia: Schilling Árpád

scris pe baza improvizațiilor de: Schilling Árpád, Láng Annamária

dramaturgia: Bíró Bence

Undeva în Marea Britanie câțiva migranți economici sunt închiși în clădirea unui teatru dezafectat. Au sosit din diverse țări din Europa de Est: vor și să iasă de acolo și să intre undeva. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva și le-au spus că tot ce trebuie să facă este să aștepte. Analizăm această așteptare care pare că nu are sfârșit pe parcursul a șapte scene. Această situație de laborator este complet potrivită pentru autoexaminare. Este despre noi, cei din Est, cei din Balcani: imigranții care emigrează. Ce credem despre reflexele și obiceiurile noastre, despre tiparele noastre de comportament moștenit sau dobândit, despre lipsa noastră de încredere, prejudecățile, temerile și dorințele noastre?

Producător: Teatrul Maghiar de Stat ”Csiki Gergely”

Coproducție cu Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad și Teatrul Național din Sombor

Sâmbătă, 14 octombrie 2017 / 12:00 / ARCUB-Gabroveni

DEZBATERE: Cât de european e teatrul românesc de azi?

Unul dintre lucrurile pe care mizăm să ne conecteze cu Europa și cu restul lumii sunt artiștii. În anii 90 spectacolele produse în România făceau turnee și se jucau în alte țări, însă numărul acestor turnee a scăzut în ultima decadă, paradoxal, după intrarea României în UE. O nouă generație de artiști circulă însă în lume și colaborează cu artiști străini, devenind creatori internaționali. Prin ei teatrul românesc redevine european și internațional – dar cât de european este, el, în fapt, dacă ținem cont de tematică și de esteticile propuse?

Participă: Irina Wolf (Austria), Mirella Patureau (Franța), Dieter Topp (Germania), Eugen Jebeleanu (România-Franța), Catinca Drăgănescu (România), Ana Mărgineanu (SUA-România), Velica Panduru (România-Franța), Balazs Attilla (România-Ungaria).Moderatoare: Cristina Modreanu.

Sâmbătă, 14 octombrie 2017 / 19:00 / ARCUB-Gabroveni, Sala Mare

ROMÂNIA 100 – povești adevărate spuse pe viu (eveniment de lansare)

Proiectul România 100. Povești adevărate spuse pe viu își propune să arhiveze povești ale oamenilor obișnuiți din România, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții. La România 100, oameni din toate categoriile sociale, etnice, de vârstă și de gen care trăiesc în România povestesc live o întâmplare care le-a schimbat viața. Fiecare poveste e adevărată și fiecare voce care o spune este autentică, deci spectacolele se plasează între documentar și teatru. Rezultă o imagine a României, așa cum arată ea astăzi, după 100 de ani de existență. Un puzzle complex, profund emoționant, capabil să-i inspire și pe alții, o arhivă vie. Arta povestirii redevine instrument de cunoaștere și de învățare a toleranței.

Concept și curatoriere: Cristina Modreanu/Echipă: Florentina Bratfanof (casting), Maria Drăghici (video), Peter Kerek (regie), Paul Dunca (MC), Ioana Gonțea (asistentă de producție), Adi Bulboacă (foto).

Proiectul România 100 este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu Teatrul Național Radiofonic. România 100 este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ.

Duminică, 15 octombrie 2017 / 16:00 / OTA

Acum o vezi, acum nu/ proiecție de film experimentalîn prezența distribuției

Cunoscutul regizor și autor de texte dramatico-filosofice Richard Foreman, o legendă a teatrului american, a început să facă filme experimentale ca să fugă de teatru în care i se părea că nu mai are nimic nou de spus. Au rezultat eseuri vizuale extrem de poetice, bazate pe filmări realizate în diferite spații culturale, cu actori și non-actori locali.

În 2008 Richard Foreman a fost invitat să țină un workshop și o prezentare în cadrul Festivalului Național de Teatru. Nouă ani mai târziu PITB #4 prezintă filmul Acum o vezi, acum nu, având în distribuție actorii români cu care Richard Foreman a lucrat în 2008.

Duminică, 15 octombrie 2017 / 20:00 / POINT Art Hub

► BUN DE EXPORT+ artist talk(RO)

de Alex Tocilescu, regia Catinca Drăgănescu

Cu: Crina Ene, Silvana Negruţiu, Costin Dogioiu, Alexandru Zob/ Rolando Matsangos

Scenografia: Omid Ghannadi

Regia: Catinca Drăgănescu

Bun de export este produsul unui proces colaborativ de lucru și al unei ample documentări despre migrație. Textul are o componentă autobiografică, urmărind povestea a trei generații ale familiei Tocilescu și o componentă documentară extrasă din poveștile colectate de-a lungul procesului.

Construit ca un exercițiu de storytelling, spectacolul investighează felul ȋn care migrația s-a insinuat ȋn viețile tinerilor adulți de azi și dezbate cu mult umor dilemele apărute odată cu normalizarea acesteia.

Bun de export este coprodus de ARENA și POINT Art Hub și este al doilea spectacol al Platformei de teatru şi dezbatere GO WEST.

platforma teatru

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.