Dragnea îl contrazice pe Iohannis

Share:

Legile Justiţiei ar trebui să ajungă la dezbatere în Parlament, în pofida avizului negativ dat de CSM proiectului de modificare a acestor legi, pentru că „majoritatea din Parlament are posibilitatea să pornească o dezbatere serioasă” pe aceste proiecte, a declarat, vineri seară, liderul PSD, Liviu Dragnea.

El a mai spus că nu crede că opinia preşedintelui Iohannis, ca „legile să fie îngropate”, este una corectă.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri la Sucevița că poziția președintelui Klaus Iohannis privind legile justiției nu ar fi „una corectă” și că acest pachet de legi nu va afecta independența justiției.

”Nu cred că poziția domnului președinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM și încă trei judecători au spus așa, pentru că cea mai mare parte dintre magistrații din România susțin că trebuie să apară niște modificări în legislație. Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susținute, o parte din prevederile respective sunt susținute cu propuneri de modificare și îmbunătățirea lor iar o parte nu sunt susținute. N-am văzut în această zonă o respingere totală. Cred că și majoritatea din Parlament — și nu numai majoritatea — are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte legi, creând un cadru unde toate asociațiile magistraților, toate instituțiile să vină să se exprime și la final să iasă un pachet pe care și-l dorește toată lumea de bună-credință”, a spus Dragnea, adăugând că dacă ministrul justiției ar fi fost la ședință, ”era un aviz favorabil”.

Dragnea a subliniat că avizul CSM este unul consultativ și că ”Parlamentul mai are dreptul să legifereze”.

”Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înțeleg, bine intenționați, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistrați din țară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiție are nevoie de modificări? (…) În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România și acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credință”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD consideră ”puțin forțat” faptul că CSM a respins toate propunerile ce vizau legile justiției.

”Mie mi se pare puțin forțat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica așa pentru că așa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credință. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut și alte opinii ale unor judecători. (…) Am înțeles că sunt două probleme spinoase. Cine numește procurorii-șefi, că cineva sau mulți sunt supărați pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână și președintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecția Judiciară, am spus-o și eu, au spus-o și premierul și ministrul justiției, trebuie să fie un organism de sine stătător”, a susținut Dragnea.

El a spus că pachetul legilor justiției este una dintre priorități și se va discuta săptămâna viitoare în Coaliție care este cea mai bună procedură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.