Rex Tillerson, vizită la Beijing

Secretarul de stat american Rex Tillerson a sosit sâmbătă la Beijing pentru a discuta despre criza nucleară nord-coreeană cu președintele Xi Jinping, relatează AFP.

Aceasta este cea de-a doua vizită a șefului diplomației americane în China de la instalarea în funcție a administrației Donald Trump la începutul anului.

În afară de președintele Xi Jinping — cu care se va întâlni în impozantul Palat al Poporului din Piața Tiananmen — Tillerson va mai discuta cu ministrul de externe Wang Yi și cu consilierul de stat Yang Jiechi, cel mai important diplomat al regimului comunist, informeaza Agerpres.

Principalul obiectiv al vizitei este acela de a pregăti vizita lui Donald Trump în China, prevăzută pentru luna noiembrie în cadrul unui turneu în Asia.

„Însă cu siguranță Coreea de Nord va fi unul dintre subiectele de discuție”, a declarat Rex Tillerson cu puțin timp înainte de plecare. El va discuta cu interlocutorii săi chinezi despre „denuclearizarea Peninsulei Coreene”, dar și despre comerț și investiții, potrivit Departamentului de Stat.

În ultimele luni, administrația Trump a acuzat public China — principalul aliat al Phenianului — că nu exercită presiuni suficiente asupra vecinului său nord-coreean pentru a renunța la ambițiile sale nucleare.

Joi, Ministerul chinez al Comerțului a anunțat că Beijingul a ordonat închiderea companiilor nord-coreene din China în termen de 120 de zile.

Măsura, luată ca răspuns la testele nucleare și cu rachete efectuate recent de Phenian, survine după adoptarea celei mai recente serii de sancțiuni de către Consiliul de Securitate al ONU, la începutul acestei luni, pe 11 septembrie.

De asemenea, China a anunțat săptămâna trecută restricții în domeniul petrolier și oprirea importurilor de produse textile din Coreea de Nord.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.