Socialiștii portughezi, victorie clară în alegeri

0

Partidul Socialist (PS, centru-stânga), aflat la guvernare, este marele învingător al alegerilor locale desfășurate duminică în Portugalia, prim-ministrul Antonio Costa proclamând ‘cea mai mare victorie electorală din istoria’ formațiunii.

Scrutinul s-a încheiat însă cu un dezastru pentru Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), de opoziție, al cărui lider Pedro Passos a declarat că nu va demisiona imediat, dar ar putea să nu se prezinte la alegerile interne ale formațiunii, în ianuarie.

După numărarea voturilor în cele 308 de municipalități, cu excepția a 13, PS a obținut victoria în 153, depășind deja rezultatul de la scrutinul precedent din 2013 (150).

Social-democrații au revendicat victoria în 76 de municipalități, mult sub cele 106 câștigate în alegerile locale din 2013.

Socialiștii vor conduce în continuare Lisabona, unde primarul Fernando Medina a fost reales, iar candidata PSD, Teresa Leal Coelho, a obținut doar locul al treilea, cel mai slab din istoria participării social-democraților în alegerile din capitală.

La Porto, al doilea oraș al țării, independentul Rui Moreira a fost votat pentru un nou mandat, candidatul PS, Manuel Pizarro, sosind al doilea, iar cel al PSD, Alvaro Almeida, al treilea.

PS a câștigat primăriile din Beja, Almada și Matosinhos, candidații săi fiind reconfirmați în funcții la Sintra și Gaia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.