May ia în calcul eșecul negocierilor pe Brexit

0

Premierul britanic Theresa May a reafirmat miercuri că țara sa dorește o negociere cu succes a Brexitului și a dat asigurări că în cazul unui eșec al discuțiilor Londra va fi pregătită, relatează AFP.

‘Este în interesul nostru ca aceste negocieri să reușească’, a declarat Theresa May într-un discurs rostit în cea de-a patra și ultima zi a Congresului Partidului Conservator organizat la Manchester, în nord-vestul Angliei.

Însă ‘este responsabilitatea noastră ca guvern să ne pregătim pentru orice eventualitate’, a adăugat ea, referindu-se la posibilitatea unui eșec al negocierilor. ‘Și doresc să-i reasigur pe toți cei din sală că exact așa vom face’, a mai spus ea.

Marți, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a apreciat că la ora actuală nu există suficiente progrese pentru a trece la faza următoare a negocierilor asupra Brexit-ului. Aceste ‘progrese suficiente’ cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetățenilor afectați direct de Brexit, problema Irlandei și angajamentele financiare între cele două părți. Barnier a enumerat marți în fața europarlamentarilor ‘divergențele serioase’ care persistă în discuții, ‘în special asupra reglementării financiare’.

În timp ce Congresul Partidului Conservator a fost subminat de diviziunile asupra obiectivului acestor negocieri, unii dorind pur și simplu o ruptură de Uniunea Europeană, Theresa May a subliniat încă o dată că dorește ‘un nou parteneriat strâns și special’ cu blocul comunitar.

‘Un parteneriat care ne va permite să avem în continuare schimburi comerciale și să cooperăm pentru că există provocări și oportunități comune. Însă un parteneriat care va permite Regatului Unit să redevină o națiune suverană’, a insistat premierul britanic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.