Nou ambasador american în Rusia

Pe fondul tensiunilor cu Rusia, al expulzărilor reciproce și reducerii de personal diplomatic, Statele Unite au trimis un nou ambasador la Moscova. Demersul Administrației de la Casa Albă a fost perceput cu speranță în Rusia, care își dorește relații mai bune cu Washingtonul. În cadrul unei ceremonii festive la Kremlin, noul ambasador american Jon Huntsman și-a depus, marți, scrisorile de acreditare.

Jon Huntsman a sosit la post cu o zi înainte de a se prezenta oficial la Kremlin, un fapt destul de rar întâlnit în practica diplomatică rusă ca un ambasador străin să aștepte atât de puțin pentru depunerea scrisorilor de acreditare. La ceremonia de la Kremlin, Vladimir Putin a constatat că nivelul relațiiilor ruso-americane nu este deloc mulțumitor.

„Pledăm pentru o cooperare constructivă, predictibilă şi reciproc avantajoasă. Suntem convinşi că la baza acestei cooperări trebuie să stea principiul egalităţii, respectul faţă de interesele naţionale şi neamestecul în treburile interne”, a declarat Vladimir Putin.

Diplomat experimentat și om de afaceri, Jon Huntsman, în vârstă de 57 de ani a fost confirmat ca ambasador în Rusia de Senatul american săptămâna trecută.

Relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat simțitor pe fondul crizei din Ucraina și al conflictului din Siria. Venirea lui Donald Trump la Casa Albă a deschis o nouă etapă de tensiuni în plan bilateral, mai ales după acuzațiile de amestec din partea Rusiei în alegerile prezidențiale în Statele Unite. Este în curs de desfășurare și o anchetă privind o eventuală înțelegere a asociaților lui Trump cu Moscova. Kremlinul respinge toate aceste acuzații.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.