Plan ambițios pentru eradicarea holerei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte agenții lansează, miercuri, un plan internațional ambițios care își propune reducerea cazurilor de holeră cu 90% până în anul 2030 și are ca scop final eradicarea acestei boli, informează Fundația Thomson Reuters și DPA.

Anual, 2,9 milioane de persoane sunt infectate, iar 95.000 mor din cauza acestei boli bacteriene transmise prin intermediul apei potabile și a alimentelor contaminate.

”Aceasta este o afecțiune a inegalității care îi afectează pe cei mai săraci și mai vulnerabili”, a declarat la Geneva Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Numărul cazurilor de holeră este în creștere în zonele de conflict, precum Yemen, și în regiunile cu o lipsă acută a infrastructurii, a unităților medicale și a alimentelor.

OMS și zeci de alte organizații umanitare, printre care și Crucea Roșie și Doctori Fără Frontiere, au întocmit un proiect care cuprinde planuri privind construcția de toalete, de stații de spălare și de instalații cu apă curată.

În plus, organizațiile intenționează extinderea campaniilor de imunizare și îmbunătățirea sistemelor naționale de sănătate astfel încât acestea să poată face față în cazul izbucnirii unor focare.

OMS nu a precizat care vor fi sumele necesare pentru realizarea planului.

Holera este o boală diareică acută ce poate ucide în doar câteva ore în lipsa tratamentului.

Majoritatea focarelor înregistrate recent au izbucnit în țări africane, în Orientul Mijlociu, Asia de Sud și de Sud-Est, dar și în America Centrală.

Yemen se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de holeră, cu peste 700.000 de cazuri suspecte și peste 2.000 de decese înregistrate începând din luna aprilie, notează DPA. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat, vineri, că situația umanitară din această țară este „catastrofală”, iar numărul cazurilor de holeră din Yemen ar putea să ajungă la 1 milion până la sfârșitul anului. „Situația a evoluat cu adevărat într-un mod foarte dramatic și eu cred că nu este nimic altceva decât o catastrofă”, a spus Alexandre Faite, directorul delegației Crucii Roșii din Yemen, într-o conferință de presă organizată la Geneva. Războiul civil din Yemen a ucis peste 10.000 de oameni după izbucnirea lui în martie 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.