Liderul catalan nu se teme că va fi arestat

0

Liderul catalan Carles Puigdemont a mărturisit că nu se teme că va fi arestat pentru organizarea referendumului privitor la independența regiunii de Spania, desfășurat duminică în pofida folosirii forței de către Madrid pentru a împiedica populația să participe la vot, relatează joi Reuters.

Executivul condus de Puigdemont urmează să îi solicite luni (9 octombrie) parlamentului regional să declare independența, după ce autoritățile catalane au anunțat rezultatele preliminare ale referendumului, potrivit cărora 90% din populația Cataloniei susține ruperea de restul Spaniei.

Prezența la vot a fost de numai 43%, în condițiile în care majoritatea catalanilor care doresc rămânerea în interiorul regatului spaniol au boicotat scrutinul.

”Personal, nu mi-e teamă de asta (arestare, n.r.). Și nu mai sunt surprins de ceea ce face guvernul spaniol. Arestarea mea este posibilă, ceea ce ar fi o măsură barbară”, a declarat Puigdemont într-un interviu pentru cotidianul german Bild.

Nici guvernul spaniol, nici justiția nu au amenințat cu arestarea lui Carles Puigdemont, deși Madridul l-a acuzat de încălcarea legii prin ignorarea deciziei Curții Constituționale a Spaniei de interzicere a organizării și desfășurării referendumului.

Șeful executivului din Catalonia a spus că referendumul de duminică a arătat dorința catalanilor de a se desprinde de Spania și de a continua pașii către secesiune, în pofida faptului că Madridul insistă că acest lucru nu se va întâmpla. Puigdemont și-a reluat apelul pentru mediere internațională, dar a accentuat că rezultatele votului vor trebui să fie puse în practică.

Criza dintre Madrid și Catalonia, regiune care contribuie cu o cincime la PIB-ul Spaniei, a sporit temerile în rândul investitorilor străini. Fost principat, regiunea are propriile limbă și cultură și reclamă de mult timp faptul că ceea ce primește în fiecare an de la bugetul central este sub contribuția sa la venitul național al Spaniei, a patra economie din zona euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.