Dragnea așteaptă pachetul de legi pe Justiție!

Share:

Liderii coaliției de guvernare vor discuta săptămâna viitoare forma finală a pachetului de legi pe justiție, după care va începe etapa dezbaterii acestuia, a declarat joi președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.

El spune că ministrul justiției, Tudorel Toader, se apropie de final cu acest pachet.

„Astăzi dl Toader n-a putut să ajungă la ședința de guvern. Din ce știu, și ce știe și premierul, este că acum, după ce a venit avizul de la CSM — de fapt a venit un reject ‘nu e nimic un acolo’, o mare parte din propunerile ministrului justiției au fost primite la Ministerul Justiției mai demult din partea CSM-ului—, că lucrează la forma finală. Și, în perioada următoare, săptămâna viitoare, va avea (ministrul justiției — n.r.) o discuție cu premierul, vom discuta în coaliție despre acest pachet de legi și vom purcede la lansarea dezbaterii”, a declarat Dragnea la Romania TV.

În opinia acestuia, trebuie să înceapă dezbaterea în Parlament, „așezat, transparent, normal, cu bună-credință, în care cei care într-adevăr sunt implicați în acest sistem să vină la Parlament în comisia specială care a fost constituită pentru acest scop să se dezbată strict aceste legi, cu argumente, fără să mai vedem la televizor tot felul de specialiști — între ghilimele — în ale justiției și în ale dreptății care spun că nu sunt bune, care spun că afectează independența justiției și care spun că prin aceste legi se subordonează justiția cuiva, dar care nu se duc pe prevederi”.

„Am înțeles că s-a generat foarte mult scandal pe cine numește procurorii-șefi și pe Inspecția Judiciară. Ministrul Justiției a spus de la început că sunt două variante acolo — ori să treacă la Ministerul Justiției ori să fie instituție autonomă. Eu am spus de la început, în mai multe rânduri: în opinia mea, Inspecția Judiciară trebuie să fie o instituție autonomă. (…) Eu până acum n-am găsit argumente, chiar dacă intru în divergență cu ministrul justiției, ca președintele României să nu fie scos din această procedură de numire. O să vedem ce se întâmplă în Parlament. Le dăm la o parte pe aceste două. Unde este problema? (…) Este prea multă patimă în condițiile în care Parlamentul este locul unde să se discute serios, să se dezbată serios, să vină toate asociațiile magistraților. Și acolo, împreună cu parlamentarii, să dea forma finală pentru orice articol”, a arătat președintele Camerei Deputaților.

Întrebat dacă pachetul de legi pe justiție ar trebui sa intre săptămâna viitoare în ședința de guvern, Dragnea a spus: „Nu știu, cred că ar fi bine să avem o discuție în coaliție să vedem care e cea mai bună procedură — prin guvern, poate în parlament, în care să vină ministrul justiției acolo, la comisie, să fie la fiecare zi de dezbatere împreună cu asociațiile magistraților”.

Potrivit acestuia, este important ca dezbaterile să fie finalizate până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, neafectând independența justiției, „ci, dimpotrivă, punând ordine”.

Liviu Dragnea a reafirmat că atât el, cât și PSD „sunt o țintă”, în condițiile în care „PSD are o cotă uriașă în sondaje”. El a susținut că „sunt două direcții de acțiune — o țintă a reprezentat-o și o reprezintă Guvernul, iar cealaltă, partidul și președintele partidului”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.