Sanitas pregătește un miting uriaș în Capitală

0

Liderii principalelor confederaţii sindicale au ajuns, vineri dimineaţă, la sediul Guvernului, unde au loc discuţii referitoare la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Din delegaţia Guvernului fac parte premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, al Finanţelor şi al Sănătăţii. Între timp, sindicaliştii din sănătate continuă.

Sindicaliștii Federației Sanitas se pregătesc de un miting de amploare pe 19 octombrie, a anunţat președintele Federației sindicale SANITAS București, Viorel Hușanu. Sindicaliştii sunt nemulțumiți de limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite și de propunerea referitoare la transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Sindicalistii de la Sanitas au avut, săptamana aceasta, mai multe întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, fara a se ajunge însa la un acord.

Președintele Federației sindicale SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat că s-a decis pichetarea ministerelor din două-trei motive importante, care au „un impact devastator în sistemul de sănătate și asistență socială”.

„În principal sunt două-trei motive, dar foarte importante, care au impact devastator în sistemul de sănătate și asistență socială. Lista este însă foarte lungă. Cele două-trei importante sunt limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite, iar așa cum am spus încă din luna mai, când încă nu se publicase în Monitorul Oficial, Legea salarizării, care duce clar la scăderi de venituri în sănătate, pentru că spitalele mari nu se vor putea închide pe acest 30%, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Sănătății. De asemenea, tichetele de masă vor dispărea de la 1 ianuarie, chiar dacă se spune că de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea normă de hrană. Oamenii nu pot trăi cu promisiunea că între ianuarie și decembrie anul viitor nu vor lua nimic. Al treilea motiv este posibila trece a contribuțiilor de la angajator la angajat. Aceasta, după calculul nostru, pentru fiecare categorie profesională în parte va duce la scăderi de venituri”, a explicat Hușanu.

De asemenea, în ceea ce privește voucherele de vacanță, liderul sindical a precizat că singura unitate sanitară din București care le poate acorda este Spitalul Colțea, deoarece tichetele sunt incluse în bugetul unității.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.