Ședință festivă de Guvern, la Iași
Guvernul a aprobat, joi, o hotărâre prin care municipiul Iași va găzdui evenimente și manifestări importante, reunite sub titlul „Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial. Iași, capitala Regatului României 1916-1918 și Moldova – leagăn al Marii Uniri”, în cadrul programului național Centenarul Marii Uniri.
Potrivit unui comunicat al Executivului, acțiunile de la Iași urmează să se desfășoare în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017, iar printre acestea se numără și organizarea unei ședințe festive de Guvern în sediul Bibliotecii Universității Tehnice ”Gh. Asachi”.
Totodată, se are în vedere organizarea unei ședințe simbolice a Parlamentului la Teatrul Național, aceeași locație în care, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Legislativului mutat la Iași.
Alte evenimente care se vor desfășura la Iași vizează reiterarea unui scurt traseu feroviar între gara Ciurea și gara Iași, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morți în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 la Iași, din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiați din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă de gen din România și a treia ca mărime la nivel mondial.
„De asemenea, în zona catastrofei feroviare vor fi plantați 1.000 de stejari și tei, în memoria celor decedați”, se arată în comunicat.
Totodată, este planificată depunerea de coroane la Mausoleul Eroilor din Iași și la celelalte monumente din județele din regiune. Se vor organiza ceremonialuri militare și religioase, parade și defilări de arme și steaguri, precum și evenimente care să celebreze diversitatea culturală și modelul de toleranță propus de Iași și de România la momentul Primului Război Mondial, când aproximativ jumătate din populația Iașiului era compusă din evrei, ruși, polonezi și greci.
„Va fi organizată, simbolic, o ‘Mare Adunare’ care să aducă laolaltă porturile tradiționale ale tuturor minorităților de pe teritoriul României și porturile românești din toate ținuturile și tipărirea, într-o singură ediție, a unui ziar al Centenarului, care să recreeze starea de spirit a acelor vremuri și care urmează să fie distribuit pe parcursul celor două zile în care se vor desfășura evenimentele”, se menționează în comunicat.
Nu în ultimul rând, se are în vedere reabilitarea a 10 monumente de pe raza județului Iași dedicate Primului Război Mondial, însoțită de refacerea marcajelor și indicatoarelor turistice către acestea.