Vasilescu, despre calendarul noii legi a pensiilor

0

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat joi, la România TV, care va fi calendarul noii legi, de ce se va ţine cont şi cât va dura până când va putea fi implementată. Ministrul a subliniat că Guvernul va aloca o sumă de ordinul miliardelor pentru bugetarea creşterii pensiilor. Totodată, pensia va fi redefinită prin noua lege, cei care beneficiază în acest moment de pensia minimă garatată urmând să beneficieze în continuare de indemizaţie în baza unei alte legi.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că legea pensiilor va fi implementată în dou etape: „Au fost trei variante de lucru, s-a ales una dintre ele în coaliţie şi a rămas ca la Casa de Pensii să se facă un calcul preliminar pe care să îl trimită la Ministerul Economiei. Trebuie să ne spună câte pensii sunt în plată, să ne dea un termen cât ar dura calcularea pensiilor, ca să ştim în ce termen putem să adoptăm această lege. Probabil va fi din doi paşi: punctul de pensie care va creşte conform programului de guvernare aşa cum a crescut şi anul acesta la 1000 de lei,  iar a doua etapă – corecţii în legea pensiilor, dar este vorba de un termen mai îndelungat pentru că este vorba de 5 milioane de pensii care trebuie să fie recalculate”.

„Nu avem toate calculele făcute şi girul politic, deci putem vorbi doar principial despre ce se întâmplă în lege. Când am discutat cu sindicatele din sănătate despre trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat le-am explicat care este avantajul pe legea pensiilor şi cei care erau mai aproape de pensionare au fost chiar interesaţi”, a mai spus ministrul Muncii.

„Pensia se redefineşte. Vor fi pensionari cei care au vechime în muncă. Acum sunt amestecaţi şi cei care au plătit contribuţii doar o zi şi sunt consideraţi pensionari. Nu vor fi consideraţi pensionari cei aflaţi acum pe pensia minimă garantată. Ei vor primi în cotinuare indemnizaţia, dar pe altă lege. Această indemnizaţie va creşte la 640 de lei din ianuarie 2018”, a mai spus Vasilescu, adăugând că legea pensiilor va conţine câteva modificări referitoare şi la pensionarea anticipată.

Lia Olguţa Vasilescu a vorbit şi despre recalcularea pensiilor celor care au lucrat în acord global: „Există o cerere din partea avocatului poporului, Victor Ciorbea, care m-a rugat să luăm în calcul la legea pensiilor şi plăţile în acord global pentru că s-au plătit contribuţii şi de aici, şi pentru ore suplimentare, pentru al 13-lea salariu. Cei care vin cu adeverinţe vor beneficia, cei care nu vin cu documente… nu putem să-i credem pe cuvânt. Nu doar Casa Naţională de Pensii trebuie să facă calculele şi este nevoie de timp şi pentru aducerea documentaţiei”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.