Mihai Șora, la Festivalul de Carte Transilvania

Share:

Filosoful și eseistul român Mihai Șora, în vârstă de 102 de ani, a participat sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, în cadrul festivalului Internațional de Carte Transilvania, la un dialog cu publicul, oamenii întrebându-l cum a ajuns să împlinească un secol de viață și să se păstreze atât de lucid, care a fost cea mai „neagră” zi din viața sa și care a fost relația sa cu cărțile.

Scriitorul a povestit că trei dintre bunicii săi au atins vârste apropiate de 100 de ani, ceea ce ar putea explica vârsta sa înaintată. Întrebat de o tânără dacă ar mai trăi încă 100 de ani dacă s-ar putea, Mihai Șora a răspuns râzând că, dacă i s-ar mai da, i-ar „trăi cu mare drag”.

Cei prezenți i-au pus scriitorului întrebări despre viața sa, despre cum a trecut peste anii comunismului, de ce a ales să se întoarcă din Franța pentru a trăi din nou în România, dar și întrebări care vizau noțiuni precum iubirea, adevărul sau frica.

„Iubirea în formele ei cele mai diverse este un lucru care trebuie să ne acompanieze viața de la început până la sfârșitul ei. Există în fiecare viață atâta lumină câtă capacitate dai iubirii. Iubirea îmbrățișează din capul locului întreaga lume”, a spus Mihai Șora, care mai târziu a adăugat că, la vârsta sa, a ajuns să nu mai aibă frici.

Un ascultător din public l-a întrebat cum și-l amintește pe Constantin Brâncuși, iar scriitorul a povestit că avut ocazia de a-i vizita atelierul de câteva ori și de a vedea sculpturile, în timp ce artistul gorjean îi povestea ce trebuia să știe despre fiecare lucrare admirată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.