Ratingul României, confirmat de Standard & Poor’s

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de rating.

Agenția subliniază, însă, că se așteaptă ca avansul economiei românești, concentrat pe consum, să genereze deficite fiscale externe lărgite și să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activității pe termen mediu, chiar dacă nivelul datoriei publice și externe este modest iar creșterea economiei ar putea rămâne solidă o perioadă considerabilă de timp, informează Agerpres.

„Poziția bugetară prociclică a României amplifică presiunile salariale într-o economie deja supraîncălzită. În timp ce convergența salariilor este dezirabilă, majorările de plată, care deja depășesc semnificativ productivitatea de bază, au dus în istorie la cicluri de fluctuații semnificative. Ne așteptăm ca această creștere concentrată pe consum să genereze deficite fiscale externe lărgite, să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activității pe termen mediu, deși nivelul datoriei publice și externe este modest și recunoaștem că avansul economiei ar putea rămâne solid o considerabilă perioadă de timp. Prin urmare, confirmăm ratingul României la „BBB minus/A-3”, se arată în comunicatul S&P.

Perspectiva este stabilă, reflectând opinia agenției că datoria generală guvernamentală și cea externă vor crește probabil doar gradual în următorii doi ani.

S&P ar putea revizui în creștere ratingurile dacă Guvernul României face progrese mai susținute cu consolidarea bugetară și pune în mod ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă, inclusiv prin restructurare sau privatizarea de succes a întreprinderilor publice, și dacă cadrul guvernării României se îmbunătățește, având ca rezultat o creștere macroeconomică mai predictibilă și mai stabilă.

De asemenea, agenția ar putea înrăutăți ratingul dacă va considera că schimbările politice ar putea cauza deficite guvernamentale generale, datorii, iar costurile de împrumut se vor deteriora semnificativ. Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acțiune negativă de rating dacă reapar dezechilibrele externe ale României, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiții directe externe (FDI) mai scăzute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.