Adrian Grecu, despre proiectele și realizările Mylan Romania
Cotidianul online „Cronica Română” publică un amplu interviu, în două părți, cu Adrian Grecu, country manager al Mylan Romania. Adrian Grecu vorbește, printre altele, despre evoluția companiei Mylan, în cei aproape 60 de ani de la fondarea sa, despre extinderea și achizițiile companiei, despre cifra de afaceri, proiectele și realizările Mylan în România, despre portofoliul de produse al Mylan, dar și despre piața pharma și subiectul delicat al taxei clawback.
Domnule Adrian Grecu, ca și country manager al Mylan Romania, făceți-ne, vă rog, un scurt istoric al companiei Mylan…
Compania Mylan este un producător american de medicamente generice care a fost înființată în 1961. A fost fondată de doi tineri, Milan „Mike” Puskar şi Don Panoz, care au vrut să facă distribuție de medicamente în unele state din America, state în care nu era concentrată piața de medicamente. S-au gândit să facă ceva în orășelele mici, în suburbii, și așa au început în West Virginia, Virginia de Vest, unde au început să facă distribuție de medicamente. După un an, cu rezultate nu prea grozave, s-au gândit să treacă la un alt nivel și să facă producție. Au închiriat, pentru început, un depozit în zona respectivă, transformând, de altfel, un patinoar într-un mare depozit și mai apoi în linie de producție. Ei împachetau produsul intermediar în numele altor firme. Acestea sunt bazele înființării Mylan.
Ulterior, au preluat si alți producători mici, s-au extins, evoluând pas în pas. A fost respectat, însă, strict, scopul de a face produse de calitate, accesibile, la un preț competitiv. Acesta a fost și rămâne ADN-ul acestei companii. Calitatea a stat mereu la baza business-ului nostru. Ca o paranteză, vă spun și o anecdotă, în privința numelui companiei. Cei doi fondatori, tineri de 25-26 de ani, au spus după înființarea companiei, că trebuie să dea cu banul și anume unul dintre ei să devină CEO-ul companiei, iar celălalt să dea numele acestei companii. De altfel, inițial compania s-a numit Milan, numele unuia dintre cei doi fondatori. După listarea la Bursă, care a avut loc peste 12 ani, investitorii și specialiștii în PR au propus numele Mylan. Milan se confunda cu orașul italian Milano și nici nu era considerat un nume cu impact, în consecință, ”i” a fost înlocuit cu “y”. Astfel denumirea companiei a devenit Mylan.
Din ambiția de a produce produse de calitate, accesibile și în volume cât mai mari, în contextul unei schimbări de legislație în SUA, prin anii 1980, legată de penetrarea mai rapidă a medicamentelor generice pe piața americană, compania Mylan s-a dezvoltat tot mai mult. Dacă prin anii 60-70, medicamentele generice erau la început de drum, în anii 80 medicamente originale au inceput sa piardă patentele ceea ce a făcut ca importanța genericelor să crească, odata cu penetrarea acestora. Așa s-a dezvoltat industria genericelor, care astăzi în SUA se situează la un procent de 90%. De aceea, a fost un timing foarte bun pentru companie pentru că și-a dezvoltat abilități foarte bune de producție și infrastructură comercială devenind astfel unul dintre cei mai puternici actori pe piața genericelor din SUA. Pe tot parcursul au fost suișuri și coborâșuri, au existat și moment critice când compania risca să intre în faliment. În primii 20,30 de ani, compania Mylan s-a confruntat cu provocări foarte mari, dar a reușit să meargă mai departe, să invețe și să se extindă.
La începutul anului 2000, după ce unul dintre fondatori a plecat din companie dar a revenit ulterior, a fost adus un specialist din afara industriei și l-au recutat, astfel, pe cel care este și astăzi președintele companiei, Robert J.Coury. Domnia sa a fost cel care a trecut Mylan într-o etapă în care s-au depășit granițele Americii. După ce mai multe companii din India și China au intrat pe piața americană, și Mylan a considerat necesar să intre pe alte piețe. În urmă cu zece ani, Mylan a cumpărat divizia de medicamente generice a Merck KGaA și a ieșit din SUA. Iar, în paralel, a fost achiziționată și compania Matrix din India. Această companie indiană se axase foarte mult pe medicamente antiretrovirale. Ei au văzut, în anul 2000, virusul HIV ca o mare problemă și s-au gândit, ca și oportunitate de afaceri, că business-ul are un viitor uriaș în dezvoltarea de medicație la prețuri accesibile care să ajute la combaterea acestui virus. Mylan avea o colaborare strânsă, parteneriate, cu Matrix. Astfel că achiziționarea nu a reprezentat o problemă în privința integrării și comunicării dintre cele două companii. Șeful de operațiuni al Mylan fusese, ca un argument, CEO al Matrix.
Mylan și-a extins portofoliul, intrând ulterior și pe piața din România. Cum apreciați evoluția Mylan Romania?
Mylan și-a pus, dacă pot spune așa, în viziunea sa, să deservească, cele șapte miliarde de oameni ai acestei planete. În acest context compania a continuat procesul de extindere organică sau prin achiziții. În 2014, Mylan a anunțat că va cumpăra business-ul de medicamente al lui Abbot și a preluat divizia de medicamente mature şi generice de marcă a companiei Abbott Laboratories. Mylan avea, la finele lui 2014, acoperire predominantă pe Vestul Europei, India, Canada, SUA și o parte din America Latină. Prin achiziția Abbott, Mylan și-a stabilit poziția și în România. O situație similară s-a întâmplat și în Bulgaria, Croația, Țările Baltice. Anul trecut a mai fost achiziționată o companie suedeză foarte puternică MEDA, cu produse din domeniul dermatologiei și al alergiei. Altfel Mylan și-a extins portofoliul și în alte ari iterapeutice, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienților. Suntem prezenți în ariile cardio-metabolic, sistemul nervos central, în gastroenterologie, infecțioase și, parțial în vaccinuri, respectiv în furnizarea de vaccin antigripal.
După preluarea Abbot-o companie care a avut un istoric predominant de medicamente originale care și-au pierdut patentul- Mylan a venit cu portofoliul său semnificativ de medicamente generice.
Mylan își propune dezvoltarea în domeniul genericelor în ideea că un medicament generic mărește accesibilitatea pacienților la un tratament competiv și accesibil. Pentru ca atunci când un medicament original și-a pierdut patentul, un generic vine cu medicamentul propriu, conținând aceeași substanță activă, însă la un preț mult mai accesibil. Aceasta este valoarea adaugată pe care un producător de medicamente generice o aduce societății. Condiția este să faci produse de calitate, accesibile, și să ai o continuitate în această direcție.
Despre ce cifră de afaceri, angajați, medicamente disponibile, vorbim în cazul Mylan Romania la finele anului 2016?
Aș lua ca punct de referință cifrele din CEGEDIM pentru că sunt oficiale. Cifra de afaceri, în 2016, a fost în jur de 200 milioane lei. Portofoliul Mylan are între 40 și 50 de produse. Continuăm să lansăm, continuu, medicamente noi pe piață. Mylan România are în jur de 130 de angajați. Eu personal ca și strategie nu cred în investiții agresive, prefer strategia pașilor mărunți, bine gândiți, cu o creștere moderată, dar sigură.
Care sunt principalele realizari ale Mylan în România și principalele proiecte derulate sau care vor fi derulate?
Vă voi vorbi despre lucrurile cu care ne mândrim și care sunt de câțiva ani o noutate în toată industria. Am început să gândim, să pregătim și să inițiem campanile de educare a pacienților pe termen lung. De obicei, într-o companie pharma de dinainte de 2010, gândeai, priveai, demarai, strategia pe un an, cel mult doi. Dar, în special pe anul respectiv, cel în care derulai campania.
Managerul de marketing, angajat de noi în urmă cu cinci-șase ani din afara industriei pharma, a gândit, însă, un plan care să conțină campanii multianuale, motivând, pe bună dreptate, că un pacient nu are nevoie de educație doar pe 2014 sau 2015 și pe un termen mai îndelungat.
În sensul acesta am demarat trei campanii pe ariile pe care considerăm că avem ceva de oferit și putem adăuga valoare. Una este “Poveștile Vertijului”, unde sunt prezentate diferite tipologii de pacienți, tipologii în care pacienții se pot regăsi și înțelege mai bine boala, simptomele și își pot ușura viața prin vizite regulate la medic. Un alt proiect demarat de noi este “Misiunea 150” care incearca sa atraga atentia asupra riscului nivelului inalt de trigliceride Toată lumea, astăzi, pune un accent deosebit pe colesterol, uitând de trigleceride. Acesta este un alt inamic al sănătăți noastre, inamic pe care, din păcate, mulți dintre noi îl neglijăm. Cu această campanie, practice informăm pacientii care este nivelul maxim de triglyceride pe care trebuie să îl tintească pentru a fi sănătoși si ce trebuie sa faca in acest sens. Pe partea de pediatrie, de grijă pentru copii și educare a părinților, am inițiat campania “Modelează copilăria”. În această campanile demarată online părinții găsesc tot felul de informații utile privind stilul de viață, educația și psihologia copilului. De aceste campanii demarate de noi suntem foarte mândri.
Partea a doua a interviului cu Adrian Grecu, country manager al Mylan Romania, va fi publicată luni, 16 octombrie.