Legea vaccinării se modifică
Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil, miercuri, proiectul legii vaccinarii, fiind adoptat si un amendament, la propunerea unui senator USR. Amendamentul prevede ca persoanele care pot dovedi ca sunt imune la un anumit virus sa nu mai fie vaccinate.
„Ma uitam la articolul 24, unde sunt exceptiile in ceea ce priveste vaccinarea minorilor, si avem doua situatii: in momentul in care parintele isi asuma calendarul de recuperare sau in momentul in care exista o adeverinta medicala a contraindicatiilor definitive pentru anumite vaccinari. As propune sa introducem si un punct c: atunci cand se poate face dovada ca persoana sau copilul respectiv sunt imuni la virusul respectiv. Se poate face un test imunologic dintr-o picatura de sange. Daca are o imunitate dezvoltata, de exemplu la ROR, chiar daca nu a fost dezvoltata, a captat virusul si a trecut peste aceasta etapa, organismul lui este imun. Daca dovedeste ca este imun la virusul respectiv sa nu mai trebuiasca sa fie vaccinat, pentru ca oricum vaccinul nu mai produce niciun efect benefic pentru el”, a afirmat senatorul USR Eduard Dirca.
Amendamentul formulat de senatorul USR a trecut cu majoritate de voturi.
Legea vaccinarii, initiata de Guvernul Romaniei, a mai primit cateva modificari luna trecuta la comisia pentru drepturile omului din Senat. Astfel, la propunerea senatorului PNL Marius Nicoara, cetatenii romani pot refuza vaccinarea profilactica sistematica din motive care tin de libertatea lor de gandire sau religioasa. Nicoara a propus si infiintarea unei comisii formata din specialisti care sa verifice siguranta vaccinurilor.
Un alt amendament, propus de senatorul PSD Ovidiu Florin Ortan, a eliminat obligativitatea pentru personalul sanitar si farmaceutic de a „nu furniza informatii eronate, nedovedite stiintific, partinitoare legate de vaccinare si activitatea de vaccinare”.
De asemenea, la comisia de invatamant s-a adaugat un articol in lege: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa promoveze campaniile de vaccinare ale Ministerului Sanatatii”.
Proiectul legii vaccinarii urmeaza sa primeasca un raport din partea comisiei de sanatate din Senat si sa ajunga ulterior la vot in plen. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este decizionala.