„Războiul” din care pierde România

1

Tensiunile dintre Dragnea și Tudose erau iminente. Lupta pentru Putere, pentru influență în PSD, și, mai ales, pentru banii din Bugetul de stat prin intermediul cărora partidul, baronii, filialele, pot fi controlate, nu putea fi evitată. Premierul Tudose a înțeles, ca și predecesorul său, Grindeanu, că Dragnea va rămâne liderul absolut al PSD, cât timp oamenii săi de încredere dețin funcții cheie în Guvern. Sevil Shhaideh reprezenta un obstacol în calea premierului Tudose. Miliardele de la Ministerul Dezvoltării reprezintă o armă nimicitoare cu care Dragnea putea controla totul în partid și nu numai.

În consecință, Tudose a încercat să profite de agitația politică creată de dosarul Belina. Acest dosar a reprezentat prilejul ideal pentru ca premierul să încerce să-i dea lovitura de grație lui Dragnea! De altfel, asistăm, de câteva zile, la un război pe viață și pe moarte în PSD, între grupările Dragnea și Tudose. Dincolo de tentativele neconvingătoare ale celor doi de a respinge varianta unui conflict, realitatea este una tristă. Pentru România, pentru milioanele de români! Iar consecințele sunt dramatice!

Dragnea nu se poate schimba. Vrea să controleze totul. Să aibă acces, după bunul plac, la numirile publice, la bugetul de stat al unei țări care continuă să se îndatoreze excesiv. Tocmai din aceste motive, Dragnea este, fără să vrea, declanșatorul acestor scandaluri.

Grindeanu s-a săturat de amestecul lui Dragnea în treburile Guvernului. Tudose, asemenea. Orice alt lider PSD ar fi reacționat, mai devreme sau mai târziu, în acest mod.

Din păcate pentru Dragnea, în spatele lui Tudose, există pesediști care s-au săturat de modul dictatorial al lui Dragnea de a conduce partidul. De abuzurile sale, de minciunile sale, de modul în care a exclus din conducerea partidului și, după caz, chiar din partid, lideri și filiale importante. După victoria repurtată, cu atâtea sacrificii, în dauna lui Grindeanu, Dragnea știe că situația nu poate fi repetată și în cazul lui Tudose. Și nu doar pentru că Tudose este mult mai bine poziționat în partid decât Grindeanu.

Modul lui Dragnea de a conduce a iritat mulți pesediști.Marea majoritate a acestora preferă, însă, să nu iasă la atac și să se poziționeze deschis într-o tabără sau alta! Dragnea, un politician abil, știe foarte bine că influența sa în PSD a scăzut semnificativ! Și, în consecință, a preferat să facă pasul înapoi. Mimat, fals, mincinos! Dragnea nu putea câștiga războiul cu Tudose. Din simplul motiv că, în cazul unei demisii a premierului, PSD pierdea guvernarea. Iohannis nu ar mai fi numit un nou premier PSD,  indiferent de consecințe!

Rămâne însă de văzut cum va evoluat această situație explozivă dintre Tudose și Dragnea. Este o glumă să crezi că cei doi vor șterge cu buretele, în virtutea mult-clamatului interes național, divergențele dintre ei.

Cu fiecare zi, Tudose va deveni tot mai puternic. În contrapartidă, Dragnea, cu fiecare zi, va pierde tot mai mult teren. Din păcate pentru Dragnea, marea majoritate a celor care îi mai jură astăzi fidelitate veșnică vor schimba, fără remușcări, macazul. PSD a fost, este și va rămâne, un partid care își devorează liderii. Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, sunt exemple grăitoare în acest sens. Urmează Dragnea. Este doar o problemă de timp…

Un jucător politic extrem de versat, Dragnea va încerca o repoziționare rapidă. Nu-l va ierta pe Tudose! Cu toate acestea, Dragnea este obligat să mimeze responsabilitatea doar pentru a rămâne, pentru moment, lider al PSD.

Nu cred, însă, că Dragnea se va schimba. Nu poate, nu vrea, este dependent de Putere! Un pas înapoi este categoric exclus în cazul acestuia! Astfel că Dragnea se va lupta cu toate armele din dotare pentru anihiliarea, pentru un control cât mai dur, prin oamenii săi de casă, a lui Tudose!

Sunt convins, însă, că, în cazul în care divergențele dintre cei doi se vor acutiza, Dragnea nu va ezita să meargă, după demisia premierului (să vedem dacă va mai fi luată în calcul de acesta!), până la suspendarea lui Iohannis. Dragnea nu va părăsi șefia PSD cu fruntea sus, demn, ci doar după un război nimicitor care va trimite PSD în Opoziție!

Ce este de făcut? Nimic, cât timp Dragnea rămâne lider al PSD! Lucrurile sunt simple ca lumina zilei. Iar pesediștii, cei mai mulți dintre pesediști, știu cel mai bine acest lucru…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
1 Comentariu
 1. Manistul spune

  Au existat şi există EXPRESII care ascund adevărul sau îl distorsionează.
  Ele au intrat în mentalul colectiv şi în loc să îl lumineze, mai mult îl întunecă şi îl blochează.
  Majoritatea par a fi făcut parte din scenarii puse la punct pentru înrobirea României.
  Iată câteva dintre acestea.
  1. CE AI FĂCUT DUMNEATA ÎN ULTIMII 5 ANI ? Expresia a fost folosită la începutul anilor 90 pentru înlăturarea oamenilor cu experienţă şi cultură profesională.
  2. STATUL E UN PROST MANAGER. O aberaţie repetată obsesiv pentru a ascunde privatizări trădătoare.
  3. SĂ ATRAGEM INVESTITORII STRĂINI. Lozinca sub care am dat întreaga economie capitatului străin fără nicio condiţie.
  4. SĂ ADERĂM RAPID LA UNIUNEA EUROPEANĂ. Expresia care a pus presiune pe negociatorii capitolelor de aderare.
  5. INVESTITORII STRATEGICI. Exprimare menită să îi prezinte într-o formă eroică pe cei care au pus mâna pe domeniile strategice ale economiei.
  6. STATUL DE DREPT. Formulă menită să acopere toate abuzurile.
  7. INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI. Sintagmă cu rol de idolatrizare a Justiţiei corupte.
  8. LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI. O monedă cu două feţe, folosită în funcţie de necesităţile grupurilor de interese.
  9. PERICOLUL RUSESC. Ultimul argument al trădătorilor.
  10. PARTENERII STRATEGICI. Formulă de alint pentru noii stăpâni ai României.
  11. ECONOMIA ROMÂNIEI, CEA MAI MARE CREŞTERE DIN U.E. Este vorba, de fapt, despre economia din România, nu despre economia României.
  12. AM DEVENIT O COLONIE. Exprimare a minţii românului de pe urmă, acceptată în mod fatal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.