Bolile transmisibile fac ravagii în România

Lipsa de informare dăunează grav sănătăţii. România e pe ultimul loc în Europa la capitolul prevenţie, dar ocupă un loc fruntaş la numărul pacienţilor care suferă de boli transmisibile. E vorba de HIV-SIDA, TBC şi hepatită – boli pentru care, de ani buni, nu există programe de prevenţie susţinute de stat.

Acum 20 de ani, Constantin a devenit dependent de heroină. Iar în urmă cu 5 ani a aflat că s-a îmbolnăvit de HIV din cauza unui ac infectat. Tânărul provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale şi fără educaţie.

Numai în Capitală, cel puţin 12 mii de oameni au aceeaşi soartă. Doar 1200 sunt trataţi în centre speciale, pentru că de atâtea locuri dispunem.

Peste 300 de persoane care se luptă cu dependenţa de droguri vin, de câteva ori pe săptămână, la centrul din cadrul Institutului Matei Balş din Capitală, unde primesc tratament care îi ajută să îşi ţină în frâu adicţia. Cei mai mulţi dintre ei au HIV şi Hepatita C. Nu au primit niciodată sprijin, ajutor, informare care să îi scutească, poate, de suferința cauzată de aceste boli.

Sunt 10.000 de oameni pentru care nimeni nu are soluţii.

Mai multe ONG-uri au cerut Ministerului Sănătăţii, printr-o scrisoare deschisă, să aloce bani pentru programe de prevenţie destinate grupurilor vulnerabile.

Planurile de prevenţie ale decidenţilor din Sănătate ocolesc virusul imuno deficitar. Anul acesta se vor aloca peste 190 de milioane de euro, bani europeni, pentru programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C şi D, precum şi pentru screening prenatal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.