Puigdemont își bate joc de Rajoy

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a răspuns cu două ore înainte de termenul limită, la cererea guvernului lui Mariano Rajoy. Într-o scrisoare de trei pagini, Puigdemont nu clarifică dacă a declarat sau nu independența și îi cere lui Rajoy să se întâlnească pentru un dialog care va „deschide calea de negociere”.

Guvernul condus de Mariano Rajoy l-a somat pe Puigdemont să spună până luni la ora locală 10:00 dacă declarația sa ambiguă de săptămâna trecută — a semnat o ‘declarație de independență’, dar pe care în același timp a suspendat-o cerând negocieri cu Madridul — a fost sau nu o proclamare a independenței.

În urma unei ceremonii fără sprijin legal, care a avut loc la Barcelona, parlamentarii guvernului condus de Carles Puigdemont au semnat o declarație simbolică de independență fără valoare juridică.

Interpelarea oficială a guvernului Spaniei este însă primul pas către aplicarea articolului 155 din Constituția Spaniei, care permite suspendarea autorității regionale din Catalonia, în timp ce liderii mișcării secesioniste pot ajunge după gratii pentru nesupunere și deviere de fonduri publice.

Declararea unei independențe catalane suspendate nu a făcut decât să-i divizeze pe susținătorii separării de Spania și să ofere guvernului pretextul legal de a răspunde dur la o rebeliune care a pus în pericol stabilitatea economică și politică a țării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.