Tăriceanu nu va mai merge la Cotroceni

0

Călin Popescu Tăriceanu a luat decizia de a nu mai merge la Cotroceni, „având în vedere declarațiile politice cu totul și cu totul nefirești” ale președintelui Klaus Iohannis.

„Nu am să mai merg la Cotroceni având în vedere declarațiile politice cu totul și cu totul nefirești pentru un președinte. Mă refer la declarațiile pe care Klaus Iohannis le-a făcut în ultima perioadă. A reluat aceste formule care l-au consacrat în trecut. Este regretabil. Cred că este bine să ne vedem fiecare de preocupările sale principale”, a declarat, la România TV, Tăriceanu, fiind întrebat dacă va merge la Palatul Cotroceni pentru o posibilă ceremonie de învestire a noilor miniștri.Tăriceanu nu mai me

„Persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în funcțiile statului. În politică nu funcționează prezumția de nevinovăție, cum funcționează în Justiție. Pentru un politician care merge în fața poporului este importantă integritatea”, spunea preşedintele Klaus Iohannis.

Mihai Tudose a anunțat, vineri, la finalul ședinței Comitetului Național Executiv al PSD, că îi va prezenta luni președintelui Klaus Iohannis noile propuneri de miniștri: Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe la Ministerul Transporturilor și Marius Nica la Fonduri Europene. Cei trei sunt propuși pentru a-i înlocui pe demisionarii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc.

Reamintim că duminică vicepreședintele ALDE Steluța Cătăniciu a susținut că președintele Klaus Iohannis a încălcat Legea fundamentală prin declarațiile sale referitoare la prezumția de nevinovăție pentru politicieni.

„Am urmărit cu îngrijorare declarația dumneavoastră referitoare la prezumția de nevinovăție. (…) Această declarație a dumneavoastră scoate în evidență o gândire care se situează în afara democrației și a statului de drept și care ne aduce aminte de o altă declarație, la fel de periculoasă, făcută de un fost ministru tehnocrat al justiției, care considera drepturile românilor un lux. Este o declarație extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacție”, afirmă Cătăniciu într-o scrisoare deschisă către președintele Iohannis.

Ea susține că șeful statului a uitat de îndatorirea stabilită prin Constituție de a veghea la respectarea Legii fundamentale „din dorința de a distruge cu orice preț coaliția de guvernare PSD-ALDE”.

„Conform acestui text, aveți obligația de a respecta principiul fundamental ridicat la rang constituțional, acela al prezumției de nevinovăție. În acest sens, articolul 23 prevede că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, persoana este considerată nevinovată. Dacă până acum nu ați înțeles, cred că ar trebui să știți că acesta este și motivul pentru care drepturile fundamentale și libertățile cetățenilor reprezintă esența statului de drept”, spune Cătăniciu.

Vicepreședintele ALDE susține că declarația președintelui Iohannis referitoare la prezumția de nevinovăție echivalează cu „încălcarea gravă” a Constituției.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.