Inflația a crescut în septembrie

Share:

Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 1,5% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut ușor până la 1,8%, de la 1,7% în august, prețurile de consum din România urcând de la 0,6% în august la 1,3% în septembrie, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică, informează Agerpres.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (3,9%) și Letonia (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,1%), Irlanda (0,2%) și Finlanda (0,8%).

Comparativ cu august 2016, inflația anuală a scăzut în nouă state membre UE, a rămas stabilă în șapte și a crescut în 11 țări (inclusiv România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut în septembrie combustibilii pentru transport (0,20 puncte procentuale), restaurantele și cafenelele (0,15 puncte procentuale) și tutunul (0,10 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea protecției sociale (minus 0,05 puncte procentuale), telecomunicații (minus 0,04 puncte procentuale) și legume (minus 0,02 puncte procentuale).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.