Plata defalcată a TVA, opțională!

Share:

Plata defalcată a TVA trebuie să fie opțională, să se aplice doar în relațiile dintre persoane juridice și companiile aflate în insolvență și faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia, se arată într-un comunicat de presă al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) remis, miercuri, Agerpres.

CDR a realizat un studiu în luna septembrie, din care reiese că mai mult de jumătate dintre companii ar avea nevoie de 3 luni pentru a implementa noul sistem.

‘Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, în opinia a 98% dintre companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR. Au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de lei pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei anual, iar 80% sunt companii mici. Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea’, se arată în document.

Coaliția consideră că alte decizii în privința sistemului de plată a TVA nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcționare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu.

‘CDR își exprimă încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autoritățile să identifice cele mai bune soluții pentru combaterea și reducerea evaziunii fiscale din România’, menționează sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.