În zodia (a)normalității

Decredibilizarea instituțiilor statului a ajuns la cote alarmante. Lupta pentru Putere, pentru privilegii, pentru controlul asupra României, strivește totul în calea sa. Nimic altceva nu mai contează pentru cele două tabere care se luptă pe viață și pe moarte! Parlamentul face, fățiș, prin majoritatea PSD-ALDE, jocurile unui lider politic condamnat, dar cocoțat de gașca politică pesedistă în fruntea Camerei Deputaților.

Nu mai există, la nivel parlamentar, niciun dram de obiectivitate, niciun dram de rațiune, niciun dram de respect față de cetățean. Într-o proporție covârșitoare, toate deciziile/comisiile/luările de cuvânt ale majorității PSD-ALDE sfidează logica și bunul simț. Nici măcar comuniștii nu aveau atâta tupeu, nu perverteau, cu atâta nonșalanță, realitatea. Lupta dusă cu Iohannis și Kovesi este una reală care aduce grave prejudicii României.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis calcă apăsat pe urmele lui Traian Băsescu. Îi repetă greșelile, amestecându-se, brutal, în viața/luptele partidelor politice. Este evident că miza, singura miza, a șefului statului este obținerea celui de-al doilea mandat de președinte. Nimic altceva nu mai contează, în afară de poziționarea mimată în fruntea luptei anticorupție. Iohannis folosește arma anticorupție doar pentru a puncta electoral în războiul cu actuala guvernare.

Laura Codruța Kovesi și al său DNA s-au decredibilizat  masiv în ultimele luni. Realizările Direcției sunt incontestabile, însă, și semnele de întrebare asupra acțiunilor procurorilor DNA, numeroase. Raportul Inspecției Judiciare arată nereguli care nu pot fi trecute cu vederea într-un stat ce se pretinde a fi unul de drept. Mai mult, legătura evidentă dintre Iohannis și Kovesi nu poate fi minimizată și acest lucru ridică, la rândul său, nu puține necunoscute! Cu fiecare zi, devine tot mai evident că DNA nu este nici pe departe un arbitru echidistant al luptei politice și un actor implicat în cadrul acesteia! Ceva scârțâie, și scârțâie rău!

În aceste condiții, în 2017, există două Românii. Două Românii împărțite în două tabere care par incapabile să identifice un punct de legătură. Mult-clamatul interes național este aruncat non-stop în lupta politică, de ambele tabere, fără ca, totuși, cineva să își subordoneze orgoliile și interesele  acestui interes național!

Mass-media face parte din acest război necruțător, preferând să uite de orice brumă de obiectivitate și echidistanță. Trebuie să alegi tabăra și să te lupți alături de aceasta până la victoria finală, până la capitularea celorlalți! Bineînțeles că recompensa financiară este pe măsură! Iar vajnicii jurnaliști/sociologi/analiști politici se prostituează asemenea târfelor de lux care își beau cafeau prin holurile și terasele hotelurilor Capitalei! Dar, până la urmă, toată lumea trebuie „să mănânce o pâine”! Preferabil una caldă!

Din păcate, milioanele de români suportă nota de plată a acestor interminabile scandaluri politice. În ciuda unei creșteri economice record, bazate, ce-i drept, pe un consum masiv și nu, cum ar fi normal, pe investiții, românii o duc tot mai greu. Prețurile au „explodat”, iar criza economică bate la ușă! Nu pot să trec cu vederea mostrele de nesimțire crasă ale unor lideri politici ai PSD și ALDE, întrebați fiind de creșterea prețului combustibililor la pompă! Ce dovadă mai mare de dispreț la adresa unei populații ajunsă la capătul răbdării decât răspunsurile acestor politicieni?

La fel de jalnice sunt și partidele de opoziție. Liberalii se agită inutil, incapabili să profite electoral de avalanșa de gafe/bâlbe/abuzuri ale guvernanților, useriștii continuă să se comporte ca un ONG obscur, în timp ce Traian Băsescu a uitat de adversitatea față de PSD și a trecut, cu partid sau fără partid, în barca anti-Kovesi!

Ne îndreptăm spre nicăieri, spre hăul incertitudinilor, incapabili să profităm de oportunitățile euro-atlantice! Politicieni mici, incapabili să înţeleagă ceva din dramele românilor, și care continuă să mintă, să înșele și să manipuleze! Nu va câștiga nimeni acest război, la nivel politic! Dar va pierde, în mod cert, România, o țară care merită mult mai mult! În special la nivel politic! Dar cum poți să eficientizezi, să modernizezi, să reformezi, la nivel instituțional, România, cât timp cangrena politizării administrației se agravează cu fiecare zi?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.